Ljeto bez restrikcija

Flego zatražio osiguravanje besplatnih testova na Covid-19

Upravo o tome govori Rezolucija o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testiranja na Covid
 AFP

Zastupnik IDS-a Valter Flego ovoga je tjedna na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zatražio osiguravanje besplatnih testova na Covid-19, koji u Hrvatskoj trenutno iznose od 500 do 750 kuna po jednom PCR testu, odnosno oko 150 kuna za antigenski.

- Želimo li ovoga ljeta putovati bez restrikcija, trebat će nam potvrda EU-a. A kako ta potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni – testiranje - kao i cjepivo - mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge si obitelji ovoga ljeta neće moći priuštiti odlazak na godišnji odmor. U trenutnoj situaciji, to je i do 600 eura dodatnog troška za četveročlanu obitelj, naglasio je Flego te apelirao da „onaj tko donosi odluku o uvođenju potvrde, mora voditi računa i o tome da je svim građanima u jednakoj mjeri omogućeno posjedovanje potvrde“. Jer, dodao je Flego, „cijepljenje nije obavezno, niti svi građani imaju priliku istovremeno se cijepiti“.

Kako su izvijestili iz ureda zastupnika Flege, upravo o tome govori Rezolucija o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testiranja na Covid, kojom je Parlament pozvao Komisiju i nacionalna tijela država članica da omoguće besplatna testiranja građanima na Covid-19 te povećaju kapacitete za testiranje, posebice u glavnim prometnim čvorištima i turističkim odredištima.

- Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. U suprotnom, dijelimo se na građane prvog i drugog reda, a to je neprihvatljivo - smatra Flego.

U priopćenju iz njegova ureda također navode kako je Parlament potvrdio svoj pregovarački stav o prijedlogu za potvrdu EU-a za Covid -19, pomoću koje bi se građani EU-a od lipnja mogli slobodno kretati unutar EU-a.

Zastupnici Parlamenta smatraju da bi potvrda EU-a trebala biti na snazi godinu dana te da nipošto ne smije biti preduvjet putovanjima, već samo olakšica uz koju građani ne moraju po dolasku ili povratku u zemlju biti u karanteni, odnosno samoizolaciji.

Idući je korak pregovaranje Parlamenta i Vijeća, kako bi se postigao konačni dogovor prije početka turističke sezone.

- Turizam je važan, ali nemojmo zaboraviti da govorimo o svim vrstama putovanja. Dakle, putovanja radi posla, školovanja, obitelji. Sada slijedi trijalog, a zaista se nadam i konačno rješenje do početka lipnja, jer sve kasnije od toga znači gubitak dijela turističke sezone - istaknuo je Flego te zaključio da su „cijena testova i detaljniji prikaz epidemiološkog rizika turističkih odredišta na karti ECDC-a dva prioriteta koja moramo čim prije riješiti“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33