NOVI IZAZOVI

Finci dižu naknadu zbog novih troškova: Priključenje ‘zelene‘ struje traži proširenje mreže i održavanje

Od 1. siječnja 2025. godine naknade će biti podignute za osam posto

Ilustrativna fotografija

 Caption Photo Gallery/imagesource/profimedia/

Finski operater sustava za opskrbu električnom energijom izvijestio je da će od iduće godine podići naknade kako bi pokrio troškove proširenja mreže i pojačanu potrebu za njezinim održavanjem u prijelazu na obnovljive izvore energije.

Od 1. siječnja 2025. godine naknade će biti podignute za osam posto, izvijestila je kompanija.

Finska država vlasnik je nešto više od 70 posto udjela u Figridu, a ostatak drže financijske i osiguravateljske tvrtke, prema podacima na internetskoj stranici kompanije.

Fingridovi troškovi poslovanja značajno su porasli u proteklim godinama, a prihod od mrežnih naknada nije pratio taj rast budući da se temelji uglavnom na potrošnji, objasnio je Fingrid.

Cijene struje pale su pak u međuvremenu budući da je na mrežu priključeno gotovo 10 gigavata struje iz obnovljivih izvora, navode.

Priključenje novih kapaciteta zahtijeva ulaganja u mrežu i podrazumijeva veći teret održavanja i osiguravanja opskrbe, uključujući i rezerve, tumače u Fingridu.

"Sustav za opskrbu strujom sve se više širi i upravljanje je sve veći izazov", zaključuju.

Podizanje mrežnih naknada trebalo bi "umjereno" utjecati na cijene struje za kućanstva, napominju.

Proširenje mrežnog sustava već je podiglo prašinu u Njemačkoj. Kompanije su od vlade zatražile da im pomogne s visokim mrežnim naknadama, upozorivši da ugrožavaju njihovu konkurentnost na inozemnim tržištima.

"Očajnički nam je potrebna pomoć s mrežnim naknadama inače će konkurentnost nas u Njemačkoj i dalje slabjeti", rekao je izvršni direktor proizvođača čelika Georgsmarienhütte Holdinga Alexander Becker prošli tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 12:21