REAKCIJA MINISTRA

Filipović objasnio zašto je poništio milijunski natječaj po principu ‘najbrži prst‘: ‘Evo kako će se to riješiti‘

Novi model za bespovratne potpore će biti otvoreni poziv koji omogućava evaluaciju svih pristiglih projekata

Na fotografiji: Davor Filipović
 

 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon što je poništen natječaj za bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća, koji je trebao ići po modelu "najbrži prst", iz Ministarstva gospodarstva nam kažu da će poziv vrijedan 141 milijun kuna uskoro ponovo objaviti, ali po drukčijem modelu. Bit će to privremeno otvoreni poziv koji omogućava evaluaciju svih pristiglih projekata, a ne kao do sada najbržeg prsta.

"Takav model poziva će omogućiti kvalitativnu evaluaciju svih pristiglih projekata, iako će potencijalno zbog prigovora i žalbi sami proces trajati dulje", dodali su. U pitanju je natječaj koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Komentirajući odluku, ministar Davor Filipović je poručio da sluša sugestije poduzetnika kako da se poboljša sustav.

"Sredstva iz NPOO-a su ključan pokretač budućeg gospodarskog rasta Hrvatske, kojeg nosi upravo privatni sektor i zato im moramo olakšati teret svim sredstvima kojima možemo. Zbog toga je važno da svi predani projekti budu evaluirani i da svi dobiju priliku za dobivanje sredstava", izjavio je.

To bi značilo da nitko neće biti prikraćen za potporu zato što se preko elektronskog sustava prijavio na natječaj tek minutu ili dvije nakon otvaranja natječaja, ali do tada su oni najbrži (ne nužno i najkvalitetniji) već uspjeli prijaviti toliko projekata da su s njima "potrošili" ukupnu alokaciju. To je bio slučaj s natječajem od 20. svibnja, za komercijalizaciju inovacija, ukupno vrijednim 380 milijuna kuna.

Ministartsvo gospodarstva je zbog toga zaradilo brojne kritike. Nisu nam odgovorili kakvi su rezultati tog natječaja, to jest koliko je prijava stiglo i u kojem roku, niti hoće li možda moći povećati alokaciju. Neki konzultanti za EU fondove smatraju da bi bilo pametno i pravedno da se taj natječaj također poništi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:11