Europski plan opravka

Europski klimatski pakt za aktivan doprinos Europljana zelenom planu

Uključivanje građana i organizacija u oblikovanje zelenije Europe
Ognian Zlatev

Sve je jača svijest građana o klimatskim promjenama, kao i njihova potreba da se aktivno uključe u očuvanje našeg planeta. Kako bi potakla i olakšala uključivu raspravu na tu temu, Europska komisija je pokrenula inicijativu pod nazivom Klimatski pakt.

Klimatski pakt inicijativa je na razini EU-a i dio je europskog zelenog plana, a zamišljen je kao platforma koja će svima omogućiti da dijele informacije, raspravljaju, aktivno sudjeluju u rješavanju klimatske krize i priključe se pokretu za zaštitu klime.

Službeno online predstavljanje bit će 16. prosinca od 9 do 11 sati s izvršnim potpredsjednikom za europski zeleni plan Fransom Timmermansom. Na videokonferenciji će biti predstavljeni i prvi ambasadori europskog klimatskog pakta, a sudjelovat će i posebni gosti koji će naglasiti ono što svatko može poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena. Online događaj bit će moguće pratiti na ovom linku.

Zato pozivam sve građane, zajednice i organizacije da se angažiraju u borbi protiv klimatskih promjena i izgradnji zelenije Europe u sklopu europskog klimatskog pakta.

Ujedno pozivam sve zainteresirane da se prijave za ambasadora klimatskog pakta i primjerom motiviraju zajednicu da se angažira u zaštiti klime. Svi detalji o prijavi, ali i ulozi, ciljevima i prednostima ambasadora, su dostupni na sljedećem linku.

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans ističe: „Namjera je svima u Europi pomoći da daju svoj doprinos u svakodnevnom životu, dati im priliku da se aktivno uključe u zelenu tranziciju i inspiriraju jedni druge.“

Pakt je otvorena, uključiva i rastuća inicijativa za zaštitu klime koja će služiti pojedincima, regijama, lokalnim zajednicama, gospodarstvenicima, školama i civilnom društvu da razmjenjuju informacije o klimatskim promjenama i mogućim rješenjima. Razmjenom ideja inspiriramo jedni druge i time će naš kolektivni utjecaj biti višestruko veći.

Ideja iza klimatskog pakta je pomoći u širenju znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim promjenama i dati praktične savjete građanima za donošenje odluka u svakodnevnom životu.

U početnoj fazi prioritet će biti mjere u četiri područja koja donose neposrednu korist ne samo za klimu i okoliš, već i za zdravlje i dobrobit građana: zelene površine, zelena mobilnost, energetski učinkovite zgrade i zelene vještine.

Za borbu protiv klimatskih problema Europa treba novu strategiju rasta koja će Uniju pretvoriti u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo u kojem će do 2050. gospodarski rast biti resursno učinkovit, a ni jedna regija neće biti zapostavljena. No, iako Komisija uvodi politiku i propise koji su potrebni za sustavne promjene, rješenja opisana u zelenom planu mogu biti uspješna samo ako se svi uključe. Upravo je zato vaš doprinos važan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:00