Kriza stručnjaka

Europski čelnici pozivaju iz Atene pozvali na otvoreni ekosustav talenata

Talenti mogu pridonijeti smanjivanju digitalnog jaza i radom sa starijima, kaže ravnatelj UNESCO-a za cjeloživotno učenje Atchoarena

European Talent Summit u Ateni

 Jl/

Luka Grubeša, student Fakulteta informatike u Puli koji je sudjelovao na ovogodišnjem programu ‘Seeds for the Future‘ jedan je od 80 izvrsnih studenata, koji je zajedno s stotinjak predstavnika akademske zajednice, međunarodnih organizacija predstavnika Vlada i industrije, sudjelovao u Ateni na European Talent Summitu koji je organizirao Huawei.

Tema ovogodišnjeg summita bila je ‘Zajedno stvaramo održivu budućnost za europske talente‘. Cilj je bio istražiti rješenja za nedostatak ICT stručnjaka, promicati digitalnu pismenost i vještine za premošćivanje digitalnog jaza i izgradnju otvorenog i održivog ekosustava talenata.

Grubeša, kaže da je jako zadovoljan programom ‘Seeds for the Future‘.

- U sklopu programa imali smo priliku učiti o tehnologijama koje će nas pokretati u budućnosti, ali i upotrijebiti te tehnologije na problemima s kojima se kao društvo danas suočavamo - kaže Grubeša.

Navodi da se želi zahvaliti Huaweiju što je imao priliku sudjelovati na ovogodišnjem ‘Seeds for the Future‘ programu. Opisuje ga kao zanimljivo i izazovno iskustvo. Dodaje da mu se svidjelo i što je potom imao priliku sudjelovati na Summitu u Ateni.

Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huaweija za srednju i istočnu Europu te Skandinaviju istaknuo je da su talenti ključni za Europu kako bi nastavila ispunjavati svoje ciljeve digitalizacije i održivog razvoja.

- Moramo udružiti i izgraditi otvoreni ‘ekosustav talenata‘ za zajednički uspjeh. Huawei je uvijek pridavao veliku važnost razvoju talenata i to je jedan od naših glavnih prioriteta u Europi. Proteklog desetljeća, obučili smo više od trideset tisuća ICT stručnjaka u ovoj regiji - kaže Kedzia.

Predstavio je novi Huaweijev program ‘Bright Star‘, kojem je cilj svake godine zaprimiti 100 sveučilišnih pripravnika u Europi. Dodao je da u iduće tri godine Huawei planira zaposliti 600 novih diplomanata s europskih sveučilišta. Pri tome je naglasio da je digitalni jaz iznimno velik.

David Atchoarena, ravnatelj UNESCO Institita za cjeloživotno učenje kaže da u Europi 20 posto odraslih nema osnovne digitalne vještine.

- Mladi talenti mogu pridonijeti smanjivanju jaza ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijim generacijama u oblikovanju digitalne budućnosti - kaže Atchoarena.

Huawei podržava uspostavljanje otvorenog ekosustava talenata kroz niz programa za kultivaciju talenata. Tvrtka je do sada otvorila više od 200 ICT akademija u Europi s fokusom na strukovne certifikate koje je dobilo gotovo 16 tisuća europskih studenata. Huawei je 2011. u Europi predstavio program Seeds for the Future te kroz njega obučio više od 3500 studenata.

Martina Koščec Perić, viša savjetnica u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske kaže da su razvoj IT talenata, kao i primjena novih tehnologija, ključne fokuse Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

- Ulaganje u mlade, digitalizacija i jačanje međunarodne suradnje iznimno su važni za postizanje ciljeva digitalne transformacije Republike Hrvatske, a Huawei svojim projektima ujedinjuje sve segmente i doprinosi razvoju IT industrije, ali i akademske zajednice - zaključuje Koščec Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:53