SVE STROŽA PRAVILA

Europska unija postavila ultimatum velikom Appleu: ‘Morate otvoriti svoj strogo čuvani sustav‘

Apple i Google bili su česte mete europskih regulatora, a najviši sud Europske unije u konačnoj je presudi 10. rujna odbacio njihove žalbe u dva značajna slučaja

Tim Cook, izvršni direktor Applea

 Nic Coury/Afp

Europska regulativa nastavlja stvarati izazove velikim tehnološkim kompanija. Bloomberg piše kako je Europska unija upozorila Apple, tvrtku s trenutno najvećom tržišnom kapitalizacijom na svijetu, od čak 3,05 bilijuna eura, da će morati otvoriti svoj strogo čuvani operativni sustav iPhonea konkurentskim tehnologijama. Ako se ogluši na to upozorenje, Akt o digitalnim tržištima predviđa novčanu kaznu u iznosu do 10 posto ukupnog godišnjeg prometa poduzeća na svjetskoj razini ili do 20 posto u slučaju ponovljenih povreda. To bi u slučaju Applea, uzmu li se u obzir financijski rezultati u 2023., značilo kaznu od 34,6 milijarde eura. Šest puta više nego što je Hrvatska uplatila u proračun Europske unije u 11 godina članstva.

EU će uskoro i službeno objaviti da se Apple mora uskladiti sa strogim pravilom da svi operativni sustavi moraju biti potpuno funkcionalni s drugim tehnologijama. Iako je ova objava korak manje od formalne istrage, stručnjaci smatraju da se time želi prisiliti Apple da prilagodi svoje usluge tako da i drugi programeri mogu dobiti pristup ključnim značajkama iPhonea, kao što su glasovne naredbe Siri i čip za plaćanje. Budući da upravo takve značajke tvrtki stvaraju konkurentsku prednost pred ostalima, tek će se vidjeti hoće li Apple ignorirati zahtjeve europskog regulatora i radije platiti kaznu.

image

Tim Cook, izvršni direktor Applea

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Akt o digitalnim tržištima zamišljen je kao europski zakon koji će suzbiti monopol velikih tehnoloških kompanija. Akt definira nadzornike pristupa tržištu po nekoliko kriterija - moraju pružati "usluge temeljne platforme" (to uključuje društvene mreže, tražilice, virtualne asistente ili aplikacije za online komunikaciju), imati tržišnu vrijednost od najmanje 75 milijardi eura ili godišnji promet u EU od 7,5 milijardi te najmanje 45 milijuna mjesečnih krajnjih korisnika i 10 tisuća godišnjih poslovnih korisnika. Nadzornici pristupa imaju niz obaveza. Primjerice, korisnicima moraju omogućiti da jednostavno deinstaliraju sve unaprijed instalirane aplikacije i lako mijenjaju zadane postavke, a malim tvrtkama otvoriti svoje operativne sustave kako bi se kroz razmjenu znanja stvorili jednaki uvjeti za sve.

Apple i Google bili su česte mete europskih regulatora, a najviši sud Europske unije je 10. rujna u konačnoj presudi odbacio njihove žalbe u dva značajna slučaja. U prvom se sud priklonio nalogu Europske unije iz 2016. da Irska od Applea naplati 13 milijardi eura neplaćenih poreza. Europska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja rekla je da su Appleovi nezakoniti poslovi s irskom vladom omogućili tehnološkom divu da u nekoliko godina ne plati gotovo ništa za svoje europsko poslovanje. Konkretno, Apple je platio samo 50 eura poreza za svaki milijun eura dobiti tijekom 2014.
"Europska komisija pokušava retroaktivno promijeniti pravila i ignorirati da je, kako zahtijeva međunarodni porezni zakon, naš prihod već bio podložan porezima u SAD-u", poručili su iz Applea u priopćenju nakon konačne presude.

U slučaju Googlea, sud se složio s odlukom Komisije iz 2017. da kazni kompaniju s 2,4 milijarde eura zbog davanja povlaštenog tretmana u rezultatima Google pretraživanja vlastitoj usluzi usporedbe cijena u odnosu na konkurentske ponude. Googleu nije usvojena ta žalba iz 2021.

Osim toga, u srpnju je Europska komisija obavijestila tvrtku X (nekadašnji Twitter) o svojem preliminarnom stajalištu da krši Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima s tamnim obrascima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podacima za istraživače. X je, naime, u travnju 2023. označen kao vrlo velika internetska platforma nakon što je objavio da doseže više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:20