Poboljšana ekonomska prilika

Europska investicijska banka u prošloj godini smanjila kredite za gotovo 20 posto

Brexitom će EIB izgubiti jednog od najvećih dioničara, kao i 3,5 milijardi eura doprinosa
Werner Hoyer, predsjednik Uprave EIB-a
 Yves Herman / REUTERS

Tijekom prošle godine Europska investicijska banka (EIB) smanjila je kreditiranje gotovo za 20 posto, a u ovoj godini krediti bi se trebali zadržati na prošlogodišnjih oko 60 milijardi eura, najavio je u Werner Hoyer, predsjednik Uprave EIB-a.

Prema njegovim riječima, kreditni su plasmani smanjeni zbog poboljšanih ekonomskih prilika u Europskoj uniji, što je banci omogućilo da manje ulaže i da se više usredotoči na rizičnije i profitabilnije projekte.

Unatoč signalima usporavanja aktivnosti u nekoliko gospodarstava EU, naglasio je, EIB će ove godine zadržati ulaganja na prošlogodišnjoj razini.

Na konferenciji za novinare istaknuo je da se ta financijska institucija priprema za sve moguće scenarije izlaska Britanije iz Europske unije. - Pripremljeni su planovi prema kojima će izgubljeni britanski doprinos pokriti preostalih 27 zemalja EU, čak i u slučaju naprasnog smanjenja raspoloživog kapitala zbog britanskog izlaska iz Unije bez ikakvog prijelaznog razdoblja - rekao je Hoyer.

Brexitom će EIB izgubiti jednog od najvećih dioničara, kao i 3,5 milijardi eura britanskog doprinosa i 35 milijardi eura opozivog kapitala. Taj je novac ključan za EIB-ov kreditni rejting “AAA” i niske troškove financiranja.

Izgubljeni britanski doprinos bit će nadoknađen iz rezervi banke, rekao je čelnik EIB-a, a smanjen opozivi kapital pokrit će preostalih 27 članica razmjerno vlasničkim udjelima. Sporazum postignut je na tehničkoj razini i moraju ga formalizirati ministri financija članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:31