DEVIZNO TRŽIŠTE

Euro ojačao u odnosu na dolar, analitičari tvrde da se to neće nastaviti, evo kako stoji kuna

Od početka ove godine, pokazuje analiza HNB-a, tečaj kune prema euru bio je stabilan

Novčanice kuna i kovanice eura

 Thomas Jahn/Alamy/Alamy/Profimedia/Thomas Jahn/Alamy/Alamy/Profimedia

Na domaćem deviznom tržištu u prvim danima ovog tjedna analitičari kažu da se osjetio "dašak volatilnost", a rezultat toga je blago jačanje kune u odnosu na euro. U utorak je tečaj otvoren za razini od 7,512 kuna za euro, ali "povećana prodaja deviza sa strane bankarskog sektora", stoji u dnevnom izvješću RBA, pogurala ga je do razine od oko 7,507 kuna za euro. No, naknadno je korporativni sektor počeo kupovati veće volumene deviza, što je podiglo tečaj na razine od oko 7,515, gdje je i zatvoreno tržište.

Izgledi skorašnjeg uvođenja eura i konverzije po utvrđenom tečaju od 5,53450 kuna za euro učinili su ovu turističku sezonu, vrijeme kada je tržište preplavljeno devizama i kuna jača, malo mirnijom nego inače. Na tečajnici HNB-a srednji tečaj 10. kolovoza iznosio je 7,507, dok je na početku svibnja bio na razini od 7,563 kuna za eura. U vrijeme ranijih turističkih sezona kuna je u pravilu izraženije jačala i tečaj je bio niži, pa je, primjerice, u ovo doba lani bio na razini od 7,468 kuna za euro, a 2109. godine 7,376.

Od početka ove godine, pokazuje analiza HNB-a, tečaj kune prema euru bio je stabilan zahvaljujući i deviznim intervencijama središnje banke. Prvo tromjesečje obilježili su pojačani deprecijacijski pritisci zbog nepovoljnih geopolitičkih zbivanja, a nakon toga, ususret turističkoj sezoni, počeo je trend aprecijacije.

Kada je riječ o odnosu kune prema dolaru, trend snažnog jačanja američke valute prema euru blago je popustio, pa se spustio i srednji tečaj HNB-a na trenutačnih 7,33 kune za dolar. Prije nekoliko tjedana bio je nadomak 7,5, a vrijednost dolara i eura bila je gotovo izjednačena, po prvi put u dva desetljeća.

Hoće li se nastaviti blago jačanje eura u odnosu na dolar, trend kojeg prati i kuna, ovisi o mnogo toga, osobito o tempu kojim će središnje banke dizati kamatne stope. Analitičari nizozemskog ING-a, primjerice, malo su korigirali prognoze u korist dolara. Premda su u lipnju očekivali da će euro ovog ljeta ostati slab, vjerovali su da bi se do kraja godine mogao vratiti na razinu od 1,08, kako politika Federalnih rezervi bude popuštala. No, s obzirom na nedavno smanjenje opskrbe ruskim plinom Europi i zabrinutost za rast eurozone ove zime, sada misle da bi tečaj na kraju godine mogao biti nešto slabiji po euro, 1,04.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01