Virtualni svijetovi

EU kreće u regulaciju metaversa, uključena i dva građana iz Hrvatske: ‘Nikad prije nisam čula za to‘

Sad drži trećinu svjetskog tržišta, a želi biti lider

Virtual World‘s Panel u EK o regulaciji metaversa istaknuo je i praktične primjere korištenje nove tehnologije u zdravstvu

 Ek/

Iako je Meta, bivši Facebook, usporila razvoj vlastitog metaversa, a Disney ugasio takvu poslovnu jedinicu, Europska Komisija objavila je da želi da EU bude globalni lider u razvoju metaversa te da je stoga započela proces njegove regulacije. U Briselu je upravo završila konferencija Virtual World‘s Panel na kojem se okupilo više od 150 građana iz svih članica EU-a, uključujući i dvoje iz Hrvatske, koji su dali svoje preporuke Komisiji u kojem smjeru ići s regulacijom.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije na Virtual World‘s Panelu izjavila je da je jedan od načina da se Europa nosi s demografskim izazovima taj da na pametan način koristi umjetnu inteligenciju, blockchain i robotiku, tehnologije koje povezuje metaverse.

image

Dubravka Šuica

Zeljko Puhovski/Cropix

- Pripremamo se za regulaciju metaversa, jer nudi velike prilike za rješavanje mnogo izazova s kojima se danas suočavamo, a to radimo na nov način, kroz izravnu komunikaciju s građanima iz cijele EU, odnosno kroz ovakve panele - kaže Šuica.

Prema Komisijinom izvješću, ‘Proširena stvarnost: Prilike, priče o uspjehu i izazovi‘, trećina industrije virtualnih svjetova, onih kojih kad se povežu čine metaverse, nalazi se u Europi. Do 2030. ta europska industrija očekuje se da će se povećati za preko sto puta na 88,9 milijardi eura. Istovremeno, globalna industrija proširene stvarnost već bi za godinu i pol mogla zapošljavati više od pola milijuna ljudi i imati promet od 766 milijardi dolara.

U EK navode da ni sami još ne znaju kako će se točno definirati pojam metaversa. On ne uključuje samo virtualne svjetove poput onog koji gradi Meta već i postojeće tehnologije VR-a kakvu imaju i Meta i Sony, zatim proširenu stvarnost kakvu nude Microsoft i Nreal te nadolazeće pametne naočale od Applea, koje se očekuju ovog ljeta. U to se ubrajaju i aktivnosti kompanija, poput Hrvatskog telekoma koji je u metaversu održao press konferenciju i Croatia osiguranja koji je otvorio muzej u metaversu. No, i sve industrijske primjene stvaranja digitalnih dvojnika, koje se počinju koristiti za sve od proizvodnih pogona od praćenja potrošačke elektronike.

Thomas Skordas, zamjenik generalnog tajnika Opće uprave za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju Europske komisije navodi da je to prilika i za brojne startupe. EK je u Briselu pokazala VR tehnologiju za protupožarnu obuku koju je razvila tvrtka XR Intelligence. Nedavno se pak u Hrvatskoj pojavio lokalni startup IWI, koji želi napraviti Tinder za metaverse. U Hrvatskoj su u tom području najpoznatije tvrtke Delta Reality, koja razvija iskustva proširene stvarnosti, i Tribute Brand, globalno prva tvrtka specijalizirana za modu u metaversu.

Skordas kaže da je baš sada pravi trenutak da se vidi da li su postojeće EU regulative dostatne za metaverse, koji će s vremenom povezati razne svjetove proširene stvarnosti, ali ne samo međusobno već i s fizičkim svijetom.

- EU je upravo zahvaljujući svom proaktivnom stavu jedna od najnaprednijih regija na svijetu i tome je pomogla regulacija za zaštitu osobnih podataka - GDPR, regulacija protiv dezinformacija i govora mržnje te nedavno, prva regulacija kripto svijeta i najavljena regulacija AI-ja. Metaverse je idući i njegova regulacija je važna zbog povjerenja - kaže Skordas.

Potpredsjednica EK Šuica kaže da je ovo prva regulativa koju rade kroz izravni konzultacije s građanima. Biraju ih slučajnim uzorkom i oni potom borave u Briselu par dana gdje rade na prijedlozima. Iz Hrvatske su došli iz Osijeka i Zagreba.

Dubravka Ledinski, njegovateljica iz Osijeka kaže da iako koristi Facebook i Instagram, nikad prije nije čula za metaverse.

- Ali imam iskustva s virtualnim svjetovima. Prevarili su me na Bitcoinu i to sam podijelila s kolegama. Zato ne vjerujem nikome u virtualnim svjetovima - kaže Ledinski.

Tomislav Pintar, umirovljeni časnik Hrvatske vojske iz Zagreba, ističe da i profesionalno i osobno zna mnogo o tehnologiji pa i metaversu. Uvjeren je da će već do 2030. ta tehnologija biti u širokoj primjeni. I on upozorava na prevare.

- Moramo izgraditi alate koji će nam omogućiti da efikasno brinemo i zaštitimo korisnike, jer inače će se značajno povećati broj prevara - zaključuje Pintar.

image

Virtual World‘s Panel u EK o regulaciji metaversa

Ek/
image

Virtual World‘s Panel u EK o regulaciji metaversa

Ek/
image

Virtual World‘s Panel u EK o regulaciji metaversa

Ek/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:50