TRAŽE POMOĆ

EU industrija oružja potuno zatečena, radnika nema: ‘A proizvodnja se još mora povećati... Ukrajina se podupire na duge staze‘

Industrija oružja zapravo je očekivala da će za obranu trošiti manje a ne više

Borbeno vozilo iz programa Scorpion tvrtke Nexter

 Bony/Sipa Press/Profimedia

Europski proizvođači oružja zatražili su pomoć od Europske unije u prilagodbi "mirnodopskih" proizvodnih kapaciteta naglom skoku potražnje, istaknuvši problem manjka radne snage.

Industrija oružja zapravo je očekivala da će zemlje EU-a nakon desetljeća mira u Europi na obranu trošiti manje a ne više, izjavili su čelnici proizvođača oružja u utorak na sastanku uoči okupljanja ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su pokrenuli dijalog s industrijom i saveznicima o povećanju proizvodnje i obnovi zaliha, navodi Reuters.

image

Jens Stoltenberg

Kenzo Tribouillard/Afp

Ministri obrane donijet će odluke o povećanju zaliha, objavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare, dodavši da je njihovo smanjivanje radi potpore Ukrajini bilo ispravan potez.

No, sada se proizvodnja mora povećati kako bi saveznici osigurali vlastite kapacitete i nastavili podupirati Ukrajinu na „duge staze", naglasio je glavni tajnik NATO-a.

On očekuje i da će ministri NATO-a usvojiti ambicioznije ciljeve koji će industriji osigurati dugoročnu potražnju i time ispuniti njezin uvjet za dugoročna ulaganja. Razmotrit će i zajedničku nabavu, dodao je Stoltenberg.

Izvršni direktor francuskog proizvođača oružja Nexter Nicolas Chamussy objašnjava da je industrija morala odgovoriti na dramatičan skok potražnje za vojnom opremom u EU, a njezini proizvodni kapaciteti osmišljeni su za mirnodopska vremena.

Čelnicima EU-a poručio je da izbjegnu "opetovanu fragmentaciju na nacionalnoj razini" u grozničavom okruženju koje diktira rat i svaka država slijedi neke svoje ciljeve.

"Naprotiv, taj se izazov mora rješavati na europskoj razini", smatra šef francuskog proizvođača oružja, pozivajući na jačanje vojnih kapaciteta boljom, učinkovitijom suradnjom.

Nexter projektira i proizvodi vojna vozila za francuske i međunarodne oružane snage. Dio je francusko-njemačkog KNDS-a, koji je 50 posto u vlasništvu francuske države, a 50 posto u obiteljskom vlasništvu Wegmann-Gruppe.

Direktori proizvođača oružja rekli su i da im hitno treba još radnika. Chamussy je pozvao EU da pomogne izgraditi "rezervoar radne snage", predloživši zapošljavanje radnika koji su otišli u prijevremenu mirovinu i angažman stručnjaka iz drugih tvrtki.

EU je kupovala opremu za ukrajinsku vojsku, uključujući i smrtonosno oružje, koje bi se, po Uniji, trebalo koristiti u obrambene svrhe.

Prošlog petka čelnici EU-a odlučili su povećati financijsku i vojnu pomoć Ukrajini. Povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će se o konkretnim prijedlozima raspravljati ovog mjeseca, podsjeća Reuters.

"Za nas je neposredna posljedica (ruske invazije na Ukrajinu) zahtjev da uložimo više napora, radimo brže, isporučujemo bržim tempom, i to odmah", rekao je šef europskog proizvođača projektila MBDA Eric Beranger. Tvrtka je u vlasništvu Airbusa, BAE Systemsa i Leonarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:20