Rezultati

Ericsson NT u šest mjeseci povećao neto dobit za trećinu na 12,2 milijuna eura

Prihod 138 mil. eura i manji je 2,2% nego u istom razdoblju lani. Uprava fokus stavila na operativnu efikasnost i nove izvore prihoda

Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericsson Nikole Tesla
 

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Ericsson Nikola Tesla objavio je da je u prvom polugodištu 2023. godine smanjio prihod za 2,2 posto na 138 milijuna eura uz rast neto dobiti za 34,3 posto na 12,2 milijuna eura.

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija u Hrvatskoj navodi da joj je bruto marža zbog fokusa na prodajni miks i operativnu učinkovitost porasla na 13,3 posto.

Gordana Kovačević, predsjednica ENT-a kaže da su zabilježili nastavak stabilnog poslovanja.

- Polugodišnji rezultat pokazuje našu otpornost i snagu da kvalitetno odgovorimo na sve poslovne izazove i prilike. Iako prihodi od prodaje bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, neto dobit je porasla - kaže Kovačević.

Pojašnjava da su zahvaljujući optimizacijama povećali operativnu dobit za 44,3 posto na 14,7 milijuna eura.

U ENT-u navode da je negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti posljedica promjene u dinamici plaćanja pojedinih kupaca te da je u skladu s očekivanjima. Tromjesečje su zaključili s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 65,8 milijuna eura, odnosno 40,2 posto ukupne imovine.

- U drugom dijelu godine očekujemo poboljšanje i povrat na pozitivne razine - pojašnjavaju.

Kovačević navodi da su nastavili s rastom usluga za Ericsson te da su potpisali više novih ugovora s postojećim i novim kupcima.

Na domaćem tržištu ENT nastavio je suradnju s HT-om i A1 Hrvatska te potpisao nove ugovore s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom pravosuđa i uprave, DGU-om, HZMO-om i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na stranim tržištima kompanije je nastavila suradnju s HT-om Mostar, Crnogorskim Telekomom, Ipkom na Kosovu, Telekomom Kosova i Ucomom u Armeniji.

- U drugom tromjesečju R&D centar Ericssona Nikole Tesle zadržao je poziciju vodećeg R&D centra unutar korporacije Ericsson na globalnoj razini, a zahvaljujući tome smo vodeći izvoznik softvera iz Hrvatske - ističu u Ericssonu NT.

Gordana Kovačević kaže da su se maksimalno fokusirali na smanjenje rizika i fokusirali na mogućnosti koje su pred njima te da su investirali u nova rješenja i proizvode te znanja zaposlenika.

- Bez obzira na izazovno i zahtjevno okruženje u kojem poslujemo, investiramo u našu budućnost kako bismo osigurali dugoročno održivo poslovanje kompaniji te gradimo motivirajuću i inovativnu organizacijsku kulturu visokih performansi - zaključuje Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:55