Apel prijevoznika

Epidemija ispraznila domaće autobuse: 'Drastičan pad, jedva imamo novca za plaće i benzin'

Ako se i u nas, kao recimo u BiH, zbog koronavirusa zatvore škole i fakulteti, moja tvrtka slobodno može parkirati sve autobuse
Ilustracija
 Ivo Ravlic / CROPIX

Domaći putnički prijevoz u sve je težoj situaciji nakon blokade prometa prema Italiji i širenja koronavirusa u Sloveniji, doznajemo od predsjednika Udruge hrvatskih autobusnih prijevoznika Krešimira Čumbreka.

- Kad je u pitanju međunarodni prijevoz, još uvijek normalno prometujemo kroz Sloveniju prema Njemačkoj, ali pad putnika je drastičan - kaže Čumbrek, direktor Vinceka d.o.o. iz Jalkovca pokraj Varaždina. Vincek je, navodi naš sugovornik, do sada zbog koronavirusa morao zatvoriti samo liniju Zagreb-Rim.

Nema uputa

- Ako se i u nas, kao recimo u BiH, zbog koronavirusa zatvore škole i fakulteti, moja tvrtka slobodno može parkirati sve autobuse. Od 350 zaposlenih, u Vinceku je 280 vozača. Ne znamo što će biti, nema uputa države i resornih ministarstava što, primjerice, u slučaju kada tri dana ne vozite neku liniju. Prema važećem zakonu, ako tri dana ne vozite određenu liniju, oduzima vam se koncesija - navodi Čumbrek. Na pitanje koliko su opterećenje za poslovanje prijevoznika mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o obveznoj i stalnoj dezinfekciji autobusa, naš sugovornik kaže kako su ‘upute HZJZ-a samo kap u moru’ problematike koju prijevoznici moraju raspraviti s državom.

- Ako situacija s koronavirusom potraje i nastavi se drastičan pad putnika, morat ćemo zatražiti pomoć države u otplati naših kreditnih i obveza po leasingu koje imamo za autobuse. Ako nemamo prihoda na osnovi kojih smo krenuli u investicije, kako ćemo vraćati dugove i plaćati vozače? - pita Čumbrek. Dodajući kako su prijevoznici ‘na prvoj crti udara koronavirusa na hrvatskog gospodarstvo’, direktor Vinceka traži i hitnu intervenciju države kako se javni prijevoz ne bi urušio.

Gubici se gomilaju

I druga domaća udruga prijevoznika, Udruga hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika, upozorila je kako se gubici zbog koronavirusa već gomilaju jer je putnika sve manje, a troškovi poslovanja su isti kao da je sve u državi normalno. Požalili su se i kako se od vlasnika autobusa ne može očekivati da osiguraju novac za dezinfekcijska i druga sredstva za obvezne mjere koje im je propisao HZJZ kad, dodaju, jedva imaju za plaće i benzin. - Prvo su bez prihoda ostali prijevoznici koji iz Zagreba voze turiste iz Kine i Južne Koreje na destinacije poput Plitvica, zatim koncesionari linija prema Italiji, a sad je primjetan pad putnika na svim linijama jer se ljudi jednostavno boje koristiti javni prijevoz - kazao nam je predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20