FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Enorman rast: BioNTech očekuje do 17 milijardi eura prihoda od cjepiva protiv covida-19

U trećem kvartalu BioNTech ostvario je neto dobit od oko 3,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s gubitkom.
 LENNART PREISS/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech u utorak je objavio da mu je poslovanje u trećem kvartalu i u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poduprla prodaja cjepiva protiv covida-19 koja bi mu ove godine trebala donijeti do 17 milijardi eura prihoda.

U trećem kvartalu BioNTech ostvario je neto dobit od oko 3,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s gubitkom od oko 210 milijuna eura, pokazalo je financijsko izvješće.

Prihodi su mu u razdoblju od srpnja do rujna tako poskočili na gotovo 6,1 milijardu eura, nasuprot 67,5 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju lani.

Skok prihoda rezultat je rapidnog povećanja opskrbe i prodaje cjepiva protiv korona virusa na globalnoj razini koje je njemačka biotehnološka tvrtka razvila u suradnji s američkim Pfizerom.

Isporuka do 2,5 milijardi doza

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prihod BioNTecha dosegnuo je 13,44 milijarde eura, nasuprot nešto manje od 140 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit u razdoblju od siječnja do kraja rujna dosegnula je 7,1 milijardu, nasuprot gubitku od 352 milijuna eura u istom razdoblju 2020. godine, pokazalo je izvješće.

Kompanija sada u ovoj godini očekuje prihod od cjepiva protiv covida-19 u rasponu od 16 do 17 milijardi eura, na temelju projiciranih isporuka do 2,5 milijardi doza.

U kolovozu procijenili su ga na 15,9 milijardi eura na temelju tada ugovorene isporuke 2,2 milijarde doza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18