SANKCIJE

Ekonomski stručnjaci o izbacivanju Rusije iz SWIFT-a: ‘Patit će Rusi, ali i neke hrvatske tvrtke‘

Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a znači da će svima koji posluju s Rusijom taj biznis biti znatno otežan, skuplji i neizvjesniji

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev/SPUTNIK/AFP

- Isključivanje Rusije iz SWIFT-a prije svega, usmjereno na financijsko iscprljivanje Rusije, na otežavanje međunarodne trgovine ruskog gospodarstva, njegovog izvoza, ali i uvoza onoga što mu nedostaje - komentira konzultant Goran Šaravanja, dok ekonomist Drago Jakovčević upozorava kako će ispaštati i hrvatske kompanije prilikom, primjerice, naplate isporučene robe Rusiji

Kako će očekivano izbacivanje Rusije iz međunarodnog sustava SWIFT za financijske transakcije teći u praksi tek treba vidjeti, ali će posljedice svakako snositi i hrvatske tvrtke koje, primjerice, trebaju naplatiti izvezenu robu u Rusiju, procjenjuje Drago Jakovčević s katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

- Isključenje Rusije iz SWIFT-a je svakako pravična mjera prema Rusiji jer ovakva agresija na jednu zemlju, kakvu je poduzela Rusija na Ukrajinu, nije viđena od 2.svjetskog rata. To je najmanje što se može učiniti iz solidarnosti prema Ukrajini - kazao nam je Jakovčević u osvrtu na odluku SAD-a i saveznika o izbacivanju Rusije iz SWIFT sustava.

Riječ je o sustavu punog naziva Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication koji služi poslovnim bankama i drugim pružateljima financijskih usluga kao komunikacijska platforma, a ne, kako se često može čuti, kao međunarodni sustav platnog prometa. Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a znači da će svima koji posluju s Rusijom taj biznis biti znatno otežan, skuplji i neizvjesniji.

- Najavljeno isključivanje ruskih banaka iz sustava SWIFT dio je paketa sankcija koje su EU i SAD već uvele ili namjeravaju uvesti Rusiji tako da samu odluku u odnosu na SWIFT treba promatrati u tom kontekstu - komentira konzultatnt Goran Šaravanja. To znači, nastavlja Šaravanja, da je isključivanje Rusije iz SWIFT-a prije svega, usmjereno na financijsko iscprljivanje Rusije, na otežavanje međunarodne trgovine ruskog gospodarstva, njegovog izvoza, ali i uvoza onoga što mu nedostaje.

- Vidimo da su zasad iz sankcioniranja Rusije isključeni energetika i hrana, kao resursi koji mogu biti uvoženi iz te države. Ako govorimo o učincima isključivanja neke države iz sustava SWIFT, treba računati s činjenicom da nije Rusija prva država kojoj se to događa, a jedan od primjera je Iran. A kao što znamo, Iran je i nakon izbacivanja iz SWIFT-a nastavio, primjerice, izvoziti naftu, bilježeći, međutim, znatan pad prihoda - kazao nam je Šaravanja.

Drago Jakovčević ističe kako izbacivanje Rusije iz SWIFT-a koje je na pomolu neće pogoditi samo ruske banke nego i kompanije i građane te države.

- Stavljanje Rusije van SWIFT-a ima funkciju da se obeshrabri, poskupi i učini znatno otežanom bilo kakvo poslovanje s Rusijom. Osim ekonomske i financijske izolacije Rusije, njezino isključenje iz sustava SWIFT ima funkciju da se oni u svijetu koji se sada spremaju zaraditi na devalvaciji rublje, ne upuštaju u to - ističe Jakovčević.

U prilog izrečenome ide izjava bivšeg ministra financija Rusije Alekseya Kudrina da bi izbacivanje iz SWIFT-a Rusiju moglo stajati pada njezina BDP-a za pet posto godišnje. Kudrin je tu izjavu dao prilikom jedne od prethodnih najava SAD-a i saveznika da će Rusiju izbaciti iz SWIFT-a, ali je itekako prikladna za aktualni trenutak budući je blokada SWIFT-a samo jedan vid najnovije porcije sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:46