NAJAVLJENO UBRZANJE

Ekonomisti UniCredita prognoziraju stabilan rast u Srednjoj i Istočnoj Europi, posebno za zemlje Zapadnog Balkana

Javne investicije bit će drugi najvažniji pokretač rasta

Hrvoje Dolenec

 Dragan Matic/Cropix

Ekonomisti UniCredita očekuju gospodarski rast zemalja Srednje i Istočne Europe od oko 2,6% u 2024. i 3,0% u 2025., uz nešto brži rast zemalja Zapadnog Balkana. Iz Zagrebačke banke navode da je Dan Bucsa, glavni ekonomist Grupe UniCredit za SIE, rekao kako će komponenta osobne potrošnje predvoditi rast, potpomognuta bržim rastom realnih plaća, rastućim zaduživanjem i državnim transferima.

„Hrvatsko gospodarstvo pod utjecajem je istih pokretača rasta koji omogućuju da hrvatski BDP potencijalno poraste i više od očekivanih 2,5% u 2024., dok se u 2025. očekuje ubrzanje rasta, prema prognoziranih 3,5%, jer bi sve komponente BDP-a trebale djelovati u istom smjeru“, dodaje Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke.

U CEE Quarterly izvješću za drugi kvartal 2024. godine, ekonomisti UniCredita također ističu kako će javne investicije biti drugi najvažniji pokretač rasta, dok će neto izvoz ove godine usporititi dinamiku BDP-a. Ekonomisti očekuju proračunske deficite manje od 3% BDP-a za 2024. i 2025. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji te deficite veće od 5% u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj (zemljama pod rizikom prekomjernog deficita), kao i u Turskoj.

Prema izvješću koje je objavila ZABA, očekuje se da proeuropske stranke osvoje više od dvije trećine mjesta zemalja SIE u Europskom parlamentu, nakon čega će tražiti važnija mjesta u europskim institucijama i NATO-u. Zamah proširenja u EU se ubrzava, a zemlje Zapadnog Balkana profitirat će u slučaju provođenja reformi. Proces pristupanja EU bi za ovu skupinu zemalja također mogao poslužiti kao nagovještaj povećanja rejtinga.

Stabilni tokovi kapitala pokrit će deficite u tekućim računima bilance plaćanja s inozemstvom u svim zemljama Srednje i Istočne Europe, osim Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Turske, gdje će dodatna sredstva stići od međunarodnih financijskih institucija, vanjskog zaduživanja države te privatnog zaduživanja u inozemstvu.

Srednja i Istočna Europa regije su u kojima UniCredit bilježi rast. Iz Zagrebačke banke navode kako je Grupa lider prema geografskoj pokrivenosti s bankama u 11 zemalja, dok prema aktivi u Istočnoj Europi drži prvu poziciju te drugu u Srednjoj Europi na kraju 2023. godine.

Potpunu verziju izvještaja CEE Quarterly za Q2 2024. moguće je pronaći na: CEE Quarterly Q2 2024

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:45