Važan korak

EK odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Poslovnih sistema Mercator

Sjedište Fortenova grupe
 Boris Kovačev / CROPIX

Europska komisija udovoljila je zahtjevu Fortenova grupe za stjecanjem vlasništva nad tvrtkama u sastavu slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

- Na temelju svoje tržišne istrage, Komisija je utvrdila da transakcija, kako je prijavljena, neće značajno smanjiti međusobnu konkurenciju u nabavi i veletrgovini svakodnevne robe široke potrošnje – navodi se u priopćenju Europske komisije povodom odluke o zahtjevu Fortenova grupe, uz podsjećanje kako je odobrena transakcija dio šireg restrukturiranja prethodnika Fortenova grupe Agrokora. U osnovi, dodaje Komisija, Mercator se integrira u istu korporacijsku grupu kojoj je pripadao od 2014. godine, kada je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom, sve do travnja 2019. godine, kada je sva ostala imovina Agrokora, osim za Mercator, prebačena na Fortenovu.

U priopćenju Fortenova grupe navodi se, među ostalim, da je kompanija tražila odobrenje preuzimanje vlasništva nad Mercatorom za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te da se pozitivna odluka Komisije odnosi na sva spomenuta tržišta osim Srbije.

- Veseli nas ova odluka Europske komisije da odobri prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije. Time se otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih dionika , od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog gospodarskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije - rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirajući odluku Europske komisije.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić istim je povodom izrazio uvjerenje kako je odobrenje EK izuzetno važan korak u prijenosu Mercatora na Fortenova grupu.

- Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 milijuna eura – poručio je Čizmić.

Europska komisija podsjetila je u svome rješenju za Fortenova grupu kako je dužna procijeniti spajanja i preuzimanja koja uključuju tvrtke s prometom iznad određenih pragova i spriječiti koncentracije koje bi značajno ometale učinkovito tržišno natjecanje u EGP-u ili bilo kojem njegovom značajnom dijelu. Ocijenila je kako u slučaju preuzimanja ili vraćanja Mercatora pod okrilje Fortenova grupe neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje u jedinstvenom europskom ekonomskom prostoru i bezuvjetno je odobrila transakciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:35