ZELENI PLAN

EIB je lani uložio 24 milijarde eura u projekte vezane uz klimatske promjene i ekološku održivost

Na konferenciji u organizaciji Hanza Medije istaknuto je kako EIB več sada 25 posto svog novca ulaže u zelenu tranziciju
Teresa Czerwinska
 Zeljko Puhovski/Cropix

Uz glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića, potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva i ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova Natašu Tramišak, uvodna izlaganja na jučerašnjoj konferenciji "Mogućnosti europskog zelenog plana" imali su i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwinska i voditelj Ureda EIB-a u Hrvatskoj Anton Kovačev koji je, među ostalim, podsjetio da je EIB dosad uložio 25 milijardi eura u razne projekte.

- EIB se preobražava u klimatsku banku Europske unije. Samo u 2020. uložili smo 24 milijarde eura u projekte vezane uz klimatske promjene i ekološku održivost - naglasila je potpredsjednica EIB-a.

U ovome trenutku EIB, prema riječima potpredsjednice te banke, oko 25 posto svoga kreditnog portfelja plasira u zelenu tranziciju, a već u sljedećim godinama plan je taj udio podići na više od 30 posto. Naglasila je kako EIB u Hrvatskoj ima izvrsnu suradnju s javnim i privatnim sektorom, HBOR-om i Vladom. Hrvatska je primjer kako se zajednički mogu rješavati problemi, ustvrdila je Teresa Czerwinska.

Sudionike skupa pozdravio je i glavni direktor Glavne uprave za klimatsku politiku Europske komisije Raffaele Mauro Petriccione. Osvrnuvši se na rast cijena energenata u Europi i svijetu, Petriccione je ustvrdio kako je zeleni plan Unije rješenje i za izloženost EU cjenovnim udarima izvan Unije.

- Građanima koji ne mogu platiti cijene energenata treba pomoći izravnim transferima iz proračuna članica EU - naznačio je Petriccione.

Predstavnici EIB-a pozvali su male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj da im se obrate projektima za financiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:17