LASKAVE TITULE

Dodijeljene nagrade: Ovo su najbolji hrvatski Smart i Eco city gradovi

Ove godine na naš poziv za nagradu Eco city pristiglo je 27 prijava gradova, a naš je žiri imao težak zadatak
 Goran Mehkek/Cropix

Osijek, Rijeka, Koprivnica i grad Krk ovogodišnji su laureati posebnih nagrada Eco City i Smart City izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr, koji je danas okončan skupom pod nazivom "Održivi gradovi" u zagrebačkom hotelu Westin.

Dok je Rijeka treći put do sada osvojila nagradu Smart City u konkurenciji velikih gradova, a Koprivnica obranila taj naslov iz prošlogodišnjeg izbora u kategoriji srednjih gradova, Krk ju je prvi put osvojio među malim gradovima, a Osijek je ponio svoje prvo priznanje Eco City za grad za najuspješnijim zelenim politikama.

- Odluka da u ovom izboru najboljih gradova dodjeljujemo dvije posebne nagrade, Smart City za pametna rješenja u upravljanju gradom i Eco City za najuspješnije zelene politike u radu gradskih uprava, i ove se godine pokazala punim pogotkom jer smo na poziv za nagradu Eco City dobili 27 prijava gradova, a naš žiri imao je težak zadatak odabrati među tri kandidature - Osijeka, Poreča i Šibenika - koje su ušle u najuži izbor - rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, otvarajući skup koji je okupio predstavnike lokalne samouprave, gospodarstvenike i stručnjake za digitalnu transformaciju i zelene politike.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić svoje je obraćanje sudionicima skupa iskoristio kako bi na prisutne gradonačelnike apelirao da iskoriste novac koji se za digitalnu i zelenu tranziciju pruža kroz novu financijsku perspektivu Europske unije, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Rješenja koja gradove i druge jedinice lokalne samouprave čine održivijima i zelenijima su rješenja koja svoje mjesto na sve moguće načine trebaju pronaći kako u financijskim omotnicama države tako i Europske unije, a tu prije svega mislim na operativni program Konkurentnost i kohezija.

Projekti održivog, obnovljivog, kružnog i zelenog gospodarstva imat će najjače pondere u dodjeli sredstava, stoga od čelnika lokalne samouprave očekujem još veći angažman u povlačenju sredstava, a to, što je najvažnije, od njih očekuju i građani - poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Na središnjem panelu skupa "Održivi gradovi" u Westinu sudjelovali su član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha Nenad Šlibar, osječki gradonačelnik Ivan Radić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te predstavnici gradskih uprava Rijeke i Krka, Željko Jurić i Igor Hrast, uz moderiranje pomoćnika glavnog urednika Jutarnjeg lista za gospodarstvo Marka Biočine.

Osvrnuvši se na kriterije koje su gradovi morali ispuniti za nagradu Smart City, Nenad Šlibar skrenuo je, među ostalim, pozornost na činjenicu da su za digitalnu transformaciju gradova potrebne brzine interneta veće od dva megabita u sekundi.

- Bez interneta danas ne možete naprijed. Osim brzine prijenosa, u ostvarivanju rješenja za pametne gradove morate imati digitalizaciju javne uprave, povezanost te uprave i građana te, pogotovo, migraciju gradova u cloud. Svi podaci koje gradovi pohranjuju kako bi mogli pružiti digitalne usluge moraju se negdje pohraniti da bi se dala ili dobila informacija. Cloud rješenja su ta koja osiguravaju dostupnost, sigurnost i pouzdanost informacija - poručio je Šlibar te ukazao i na probleme na koje telekomi nailaze pri gradnji baznih stanica. Zbog, naveo je, raznih otpora, oko deset posto baznih stanica Telemach ne uspijeva sagraditi prema planu.

- Imamo primjere gradova čiji urbanistički planovi niti ne predviđaju gradnju baznih stanica. S druge strane, s nama je ovdje gradonačelnik Osijeka, koji je prvi 5G grad u zemlji - naveo je Šlibar. Gradske uprave ovogodišnje dobitnike nagrada Smart i Eco City kao pozitivne primjere investiranja u efikasno i korisno gospodarenje otpadom izdvojio je u svojem izlaganju i vlasnik i direktor Tehnixa Đuro Horvat.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ukazao je na činjenicu da otpor ne postoji samo prema projektima telekomunikacijske infrastrukture nego i u odnosu na gradnju infrastrukture za gospodarenje otpadom.

Nema, rekao je Jakšić, univerzalnog pristupa u stvaranju povjerenja kod građana za gradnju infrastrukture kao što su centri za reciklažu otpada ili spalionice.

Željko Jurić skrenuo je, pak, pozornost na sve izraženiji nedostatak stručnjaka koji bi proveli planove digitalizacije gradova jer oni odlaze u privlačniji im privatni sektor.


Dodjelu nagrada pratili smo uživo

NOVO 12:30 U završnici panela 'Održivi gradovi' konferencije u Westinu, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić izrazio je uvjerenje kako gradske uprave moraju biti hrabre i uporne u razvijanju reformi i rješenja iz područja zelenih i pametnih rješenja koje, ustvrdio je, neće odmah dobiti potporu građana.

Željko Jurić skrenuo je pozornost na kvalitetu djelatnika gradske administracije koji su izravno ili posredno uključeni u procese digitalne transformacije.

- Apelirao bih da bez kvalitetnih stručnjaka u javnoj administraciji, a njima je privatni sektor privlačniji, neće biti digitalne transformacije o kojoj govorimo i na ovome skupu. Ti su stručnjaci ujedno i građani gradova kojih bi trebali pridonijeti unapređenju, pa njihovim odlaskom u druge sredine dvostruko gubimo - komentirao je Jurić.

Nakon apela predstavnika grada Rijeke, moderator panela Marko Biočina zaključio je panel i konferenciju u Westinu na kojoj su proglašeni ovogodišnji gradovi dobitnici nagrada Smart i Eco city.

image

Mišel Jakšić, Ivan Radić i Igor Hrast

Goran Mehkek/CROPIX

12:25 U nastavku panela 'Održivi gradovi' na konferenciji u Westinu predstavnik grada Rijeke, Željko Jurić, rekao je kako edukacija javnosti o koristi od e-usluga u radu gradske uprave u Rijeci još uvijek nije dala očekivane rezultate.

- Nismo zadovoljni udjelom od oko deset tisuća građana na gradskim portalima kao što je e-građani. Nedavno smo uveli aplikaciju redomat za usluge u gradskoj upravi koju isto koristi premalo građana našega grada, jer očito dio građana ipak voli biti u redu i čekati. S druge strane, ni u ostatku Europske unije, prema mojim saznanjima, takvi procesi ne idu prema očekivanju - komentirao je Jurić.

Predstavnik grada Krka Igor Hrast osvrnuo se na projekte e-mobilnosti na području Krka, upozorivši kako otoci imaju specifične potrebe za e-punionice ili najam bicikala.


12:00 Predstavnik grada Krka Igor Hrast, iznoseći na panelu 'Održivi gradovi' iskustva malih gradova u 'zelenim politikama' i pametnim rješenjima, skrenuo je pozornost na činjenicu da turistička središta poput Krka moraju postići balans između upravljanja gradom u ljetnim mjesecima i izvan sezone.

- Mali smo grad koji ljeti s dolaskom turista postaje grad veličine Osijeka, što ima svoje izazove u gospodarenju otpadom, prometu, javnom prijevozu i potrošnji energije. No zasad se dobro nosimo s tim izazovima, a temelj svega je strateški plan razvoja grada kojega se treba držati, pratiti natječaje države i fondova Europske unije i ispunjavati kriterije za dodjelu javnog novca - izjavio je Hrast. Član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha, Nenad Šlibar, ustvrdio je kako se i u privatnom i javnom sektoru sve bazira na strategiji.

image

Marko Biočina, Nenad Šlibar, Željko Jurić, Mišel Jakšić, Ivan Radić i Igor Hrast

Goran Mehkek/CROPIX

- Konkurencija je ono što nas sve tjera naprijed. Ovdje smo slušali o turističkim središtima koja moraju kvalitetno upravljati svojim resursima da bi se mogli nositi s konkurencijom. Kod privatnih kompanija ti su izazovi još veći i mi se u Telemachu nastojimo nositi i uspješno nosimo s njima. Jedan od izazova je i gradnja baznih stanica, a zbog raznih otpora oko deset posto naših baznih stanica ne uspijevamo izgraditi prema planu. Imamo primjere gradova čiji urbanistički planovi ne predviđaju izgradnju baznih stanica. S druge strane, tu je s nama gradonačelnik Osijeka koji je prvi 5G grad u zemlji - naveo je Šlibar.

Na pitanje moderatora panela Marka Biočine kad se može očekivati 6G mreža, Šlibar je rekao kako se radi o tri do četiri godine do pune primjene 6G mreže. Mišel Jakšić ukazao je na činjenicu da ne postoje otpori samo prema projektima telekomunikacijske infrastrukture, već i u odnosu na gradnju infrastrukture za gospodarenje otpadom. Nema, rekao je gradonačelnik Koprivnice, univerzalnog pristupa u stvaranju povjerenja kod građana za izgradnju infrastrukture, već se, napomenuo je, razlikuje javna rasprava od projekta do projekta.

image

Mišel Jakšić

Goran Mehkek/CROPIX

11:52 Nakon prezentacije vlasnika i direktora Tehnixa, Đure Horvata, na konferenciji u Westinu uslijedio je središnji panel pod nazivom 'Održivi gradovi'. U panelu sudjeluju član uprave i glavni direktor za tehniku u kompaniji Telemach Nenad Šlibar, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te predstavnici gradskih uprava Rijeke i Krka Željko Jurić i Igor Hrast, uz moderiranje pomoćnika glavnog urednika Jutarnjeg lista za gospodarstvo, Marka Biočine.

- Gradovima se mora upravljati strateški kako bi se razvijala pametna rješenja, a iz širokog portfelja takvih rješenja bitno je odabrati ono što je bitno za konkretan grad. U slučaju Rijeke to je, primjerice, primjena pametnih tehnologija za gradski prijevoz jer smo mi najgušće naseljen grad u zemlji i nužno je osigurati nesmetan promet u gradu - rekao je Željko Jurić, navevši kako je Rijeka ispunila oko 90 posto kriterija digitalne spremnosti kako ih je definirao izbor nagrade Smart city.

image

Marko Biočina, Nenad Šlibar, Željko Jurić, Mišel Jakšić, Ivan Radić i Igor Hrast

Goran Mehkek/CROPIX

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić upozorio je kako se razvoj gradova u smjeru pametnih i održivih rješenja ne može osigurati u kratkom vremenskom razdoblju.

- Osim potrebnog vremena, bitno je imati gospodarsku osnovu kako bi, primjerice, ulagali u gospodarenje otpadom, izgradili kompostane i osigurali razvrstavanje otpada. Onda se, primjerice, možete okrenuti i ulaganju u obrazovni sustav ili elektromobilnost - ocijenio je Jakšić.

On je upozorio i kako izgovor da nema novca za projekte ne stoji jer, rekao je gradonačelnik Koprivnice, fondovi Europske unije dovoljno su izdašni za sve projekte.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić skrenuo je pozornost na ekološku svijest građana koja je, istaknuo je, nužna da bi gradske uprave mogle izdvajati za 'zelene politike'.

image

Ivan Radić

Goran Mehkek/CROPIX

11:18 Nakon proglašenja Osijeka gradom dobitnikom nagrade 'Eco city' za 2021., na skupu u Westinu uslijedila je prezentacija vlasnika i direktora tvrtke Tehnix, Đure Horvata, o poslovnim rješenjima Tehnixa za gospodarenje otpadom.

image

Đuro Horvat

Goran Mehkek/CROPIX

- Lijepo surađujemo i s dobitnicima današnjih nagrada Krkom, Koprivnicom, Rijekom i Osijekom. I ti su gradovi prepoznali da otpad u sebi sadrži veliki gospodarski resurs te da s otpadom treba raditi brzo, efikasno i korisno za zajednicu - istaknuo je Horvat u izlaganju sudionicima skupa u Westinu.

Upozorio je kako Tehnixova tehnologija omogućuje dobivanje čiste sirovine iz reciklaže komunalnog otpada, kvalitetnog eko gnojiva iz biorazgradivog otpada i RDF goriva iz ostatka miješanog komunalnog otpada.

image
Goran Mehkek/CROPIX

- Tvornice Tehnixa za integriranu industrijsku reciklažu komunalnog otpada prerađuju na stotine tisuće tona otpada koje bi inače završile na odlagalištima. Na svojim rješenjima surađujemo sa znanstvenom zajednicom, osiguravamo ekološki održiva rješenja i otvaranje novih radnih mjesta - istaknuo je Horvat.

Skrenuo je pozornost i na suradnju s renomiranim Mercedesom u razvoju komunalnih vozila za sakupljanje, pretovar i prijevoz komunalnog otpada. Prošle godine, naveo je, u suradnji s Mercedesom proizvedeno je 250 komunalnih vozila.

- Već imamo dogovor s Mercedesom o proizvodnji oko 500 komunalnih vozila godišnje, kao i o razvoju komunalnog vozila na pogon vodika - naveo je vlasnik Tehnixa.

image

pobjednici

Goran Mehkek/CROPIX

11:00 Nakon izlaganja člana uprave i direktora za tehniku Telemacha, Nenada Šlibara, na skupu u Westinu uslijedilo je proglašenje grada dobitnika nagrade Eco city za 2021. Osijek je ovogodišnji dobitnik nagrade 'Eco city', a u završnici izbora nadmašio je Poreč i Šibenik.

image

Nenad Šlibar

Goran Mehkek/CROPIX

- Ovo je prije svega nagrada građanima Osijeka, bez kojih ne bi bilo projekata koji su nas preporučili za ovu nagradu. Ovo nam je vjetar u leđa da i dalje nastojimo naš prelijepi grad zadržati zelenim i predati ga takvog generacijama koje dolaze - izjavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić preuzimajući nagradu 'Eco city' iz ruku ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.


10:55 Nakon proglašenja gradova dobitnika nagrade Smart city, na konferenciji u Westinu uslijedilo je izlaganje člana uprave i direktora za tehniku kompanije Telemach, Nenada Šlibara.

- Izazovi gradova u razvijanju pametnih rješenja tiču se prometa, obrazovanja, otpada, potrošnje energije i zagađenja zraka. Da bi se osigurala rješenja o kojima govorimo, moramo imati povezanost, digitalizaciju javnih uprava i migraciju gradova u cloudu. Cloud je izrazito bitan jer osigurava pohranu podataka za pametna rješenja - istaknuo je Šlibar.

Skrenuo je pozornost na važnost prijenosa velikih količina podataka i rast brzine pristupa informacija za potrebe pametnih gradova.

image

Nenad Šlibar

Goran Mehkek/CROPIX

- Telemach je prepoznao važnost količine podataka i brzine pristupa razvojem 10 giga optičke mreže. To nam je važno zbog unapređenja komunikacijskih usluga, pametne rasvjete, poboljšanja i kontrole prijevoza, unapređenja obrazovnih usluga, optimizacije javnih usluga i podrške u poslovanju - naveo je član uprave i direktor za tehniku Telemacha, podsjetivši kako su i pametna rasvjeta i upravljanje javnim prijevozom neka od rješenja koja su razmatrana pri izboru dobitnika nagrade Smart city.

Šlibar je upozorio kako Telemach prvi među telekomima gradi najbržu optičku mrežu u Hrvatskoj.


10:40 Prvu nagradu na današnjoj konferenciji u Westinu osvojio je grad Krk, koji je proglašen najboljim malim gradom u izboru nagrade 'Smart city'. Nagradu je u ime grada Krka primio Igor Hrast.

image

Igor Hrast

Goran Mehkek/CROPIX

- Ova nagrada je pokazatelj da smo u gradu Krku na dobrom putu u razvoju pametnih rješenja - poručio je Igor Hrast nakon dodjele nagrade za Smart city u konkurenciji malih gradova.

image

grad Krk dobitnik je u kategoriji mali grad

Goran Mehkek/CROPIX
image

grad Krk dobitnik je u kategoriji mali grad

Goran Mehkek/CROPIX

Grad dobitnik nagrade Smart city za 2021. u konkurenciji srednjih gradova je Koprivnica.

- Najveća hvala za ovu nagradu ide građanima Koprivnice, bez njih ne bismo mogli pokretati projekte po kojima nas šira javnost prepoznaje - poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić nakon što je preuzeo nagradu Smart city u konkurenciji srednjih gradova. U konkurenciji su još bili Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik i Zaprešić.

image

grad Koprivnica dobitnik je u kategoriji srednji grad

Goran Mehkek/CROPIX
image

grad Koprivnica dobitnik je u kategoriji srednji grad

Goran Mehkek/CROPIX

Rijeka je dobitnik nagrade Smart city u konkurenciji velikih gradova. Sjedište Primorsko-goranske županije nadmašilo je u završnici ovoga izbora Dubrovnik, Karlovac, Sisak i Zagreb.

- Treći put dobivamo ovu nagradu što obvezuje da i dalje budemo predvodnik u razvijanju pametnih rješenja među hrvatskim gradovima - istaknuo je predstavnik grada Rijeke Željko Jurić preuzevši nagradu Smart city.

image

Goran Ogurlić dodjeljuje nagradu Željku Juriću za grad Rijeku, dobitnika u kategoriji veliki grad

Goran Mehkek/CROPIX
image

grad Rijeka dobitnik je u kategoriji veliki grad - na fotografiji: Željko Jurić

Goran Mehkek/CROPIX
image

Goran Ogurlić dodjeljuje nagradu Željku Juriću za grad Rijeku, dobitnika u kategoriji veliki grad

Goran Mehkek/CROPIX

10:35 Predstavljajući sudionicima skupa u Westinu metodologiju izbora za nagradu Smart city, Valentina Galijan iz tvrtke Apsolon rekla je kako okosnicu metodologije predstavlja kompozitni indeks digitalne spremnosti.

- Ključni segmenti indeksa su digitalna spremnost gradskih uprava, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo i pametno društvo gdje smo, primjerice, analizirali koliki je udio gradskog proračuna izdvojenog za obrazovanje te koliki je udio obrazovanog stanovništva u ukupnoj populaciji. Zatim smo analizirali i dosege gradova u pametnom okolišu i pametnoj infrastrukturi - navela je Valentina Galijan.

image
Goran Mehkek/CROPIX

Iznoseći preporuke koje Apsolon daje gradovima za daljnji razvoj pametnih gradova, Galijan je istaknula kako pametan grad nije onaj koji je krcat tehnološkim rješenjima, već, kazala je, onaj grad koji je u stanju apsorbirati prikupljene podatke i uporabiti ih za boljitak građana.

- Nadamo se da smo kroz ovu metodologiju i nagradu Smart city potaknuli gradove na razvijanje pametnih rješenja - zaključila je Valentina Galijan, nakon čijeg izlaganja će biti proglašeni gradovi dobitnici nagrade Smart city.


10:30 Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je u obraćanju sudionicima skupa u Westinu da naredna financijska perspektiva Europske unije, kao i nacionalni plan oporavka i otpornosti, svoj smjer upravo imaju prema primjeni zelenih politika koje su u fokusu i nagrade Eco city.

- S obzirom na narednu financijsku perspektivu Europske unije, kao i nacionalni plan oporavka i otpornosti, očekujem od lokalne samouprave još jači angažman u kvalitetnim rješenjima u gospodarenju otpadom, primjeni obnovljivih izvora u proizvodnji energije i drugim zelenim politikama. U tome ćete imati potporu Vlade i države - poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja sudionicima skupa u Westinu, među kojima je najveći broj gradonačelnika hrvatskih gradova koji su ušli u završnicu izbora za nagrade Smart city i Eco city.

Nakon ministra Ćorića, sudionicima konferencije bit će predstavljena metodologija izbora za nagradu Smart city.

image

Tomislav Ćorić

Goran Mehkek/CROPIX

10:25 U zagrebačkom hotelu Westin počela je završna konferencija ovogodišnjeg izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr za posebne nagrade 'Smart city' i 'Eco city' namijenjene gradovima s najboljim rješenjima u razvijanju 'pametnih' usluga i tehnologija, odnosno 'zelenih' politika u radu gradskih uprava. Sudionike skupa u Westinu uvodno je pozdravio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

"Odluka da u ovome izboru najboljih gradova dodjeljujemo dvije posebne nagrade, Smart city za pametna rješenja u upravljanju gradom i Eco city za najuspješnije 'zelene politike' u radu gradskih uprava, i ove se godine pokazala punim pogotkom. Ove godine na naš poziv za nagradu Eco city pristiglo je 27 prijava gradova, a naš žiri imao je težak zadatak odabrati između njih tri kandidature koje su ušle u najuži izbor", istaknuo je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, podsjetivši da je žiri nagrade Eco city, među ostalim, ocjenjivao podatke koje su gradovi kandidati dali o svojim politikama gospodarenja otpadom, primjeni obnovljivih izvora energije iz sunca, vode i vjetra u gradskoj infrastrukturi te zaštiti okoliša kroz, primjerice, smanjenje CO2 u gradskom prijevozu i prometu u cjelini.

- Nagrada Eco city razlikuje se od ostalih kategorija našeg izbora najboljih gradova po tome što se završni odabir gradova kandidata i najbolji među njima radi na temelju prijava koje su sami gradovi poslali na pripadajući natječaj, dok se u ostalim kategorijama svi gradovi u zemlji rangiraju prema posebnim kriterijima za svaku kategoriju. Uz to, titulu Eco city ponijet će samo jedan grad dok se u ostalim kategorijama, pa tako i za nagradu Smart city, biraju po tri najbolja grada, ovisno o veličini, odnosno broju stanovnika - rekao je Ogurlić.

image
Goran Mehkek/CROPIX

Osvrnuvši se na nagradu Smart city, glavni urednik Jutarnjeg lista podsjetio je da se metodologija za izbor najpametnijeg grada temelji na analizi digitalne spremnosti gradskih uprava, rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja i anketnog upitnika za gradove koji pokazuju usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost s odnosom grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

- Kao što se vidi iz priloženoga, riječ je o vrlo iscrpnim i sveobuhvatnim kriterijima koji će i ove godine dati tri grada pobjednika koji su titule najpametnijih sredina u potpunosti i zaslužili - zaključio je svoje izlaganje glavni urednik Jutarnjeg lista. Nakon Ogurlića, sudionicima konferencije će se obratiti ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

image
Jutarnji list

Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin 14. prosinca ove godine bit će zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i 'zelenim' rješenjima koji organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr uz suradnju s agencijom Apsolon.

U konkurenciji za nagradu Eco city su Osijek, Poreč i Šibenik, dok za nagrade Smart city konkurira 15 gradova u tri kategorije, veliki, srednji i mali grad. Među velikim gradovima gradovi kandidati za priznanje Smart city su Dubrovnik, Karlovac, Rijeka, Sisak i Zagreb, u kategoriji srednjih gradova završnicu su izborili Đakovo, Jastrebarsko, Koprivnica, Šibenik i Zaprešić, dok se u konkurenciji malih gradova pobjednik traži između Donjeg Miholjca, Hvara, Krka, Pregrade i Zlatara.

Dosada su nagradu Smart City osvajali Dubrovnik, Pazin, Koprivnica i Rijeka, kojoj je to pošlo za rukom u dva navrata, 2017. i 2019.. Koprivnica je i u među gradovima lauraetima nagrade Eco City, a društvo joj prave Jastrebarsko i Križevci, pobjednik za 2019..

Metodologija za izbor najpametnijeg grada odnosno nagradu Smart City, ističu portal Gradonačelnik.hr, temelji se na analizi digitalne spremnosti gradskih uprava, rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja i anketnog upitnika za gradove koji pokazuju usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost s odnosom grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

- U ocjenjivanju gradova polazi se od Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova koja je za 2020. i 2021. godinu primijenjena na 20 najvećih hrvatskih gradova. Za potrebe ovog izbora, ista je metodologija bila primijenjena na sve prijavljene hrvatske gradove - navodi portal Gradonačelnik.hr..

Iako se pod digitalnom spremnošću gradova često podrazumijeva isključivo digitaliziranost gradske uprave, ona je u ovome izboru samo jedan od pokazatelja za odabir najpametnijeg grada. Kao čimbenici pametnog grada uzimaju se u obzir i strateški dokumenti grada, razvoj pametnog društva na njegovu području, kao i dostignute razine pametnog gospodarstva, okoliša i infrastrukture. Riječ je, sveukupno, o tridesetak pokazatelja uzetih u obzir prilikom rangiranja gradova.

U Apsolonov indeks digitalne spremnosti gradskih uprava, podsjetimo, ulaze, među ostalim, pokazatelji broja administrativnih postupaka i stupnja digitaliziranosti podataka, objedinjeni servisi plaćanja u gradu i uključivanje građana u odlučivanje kroz digitalne platforme. Među pokazateljima iz drugih područja koji se promatraju u ovome izboru su i brzina interneta u gradu (pametna infrastruktura), udio zaposlenih u ICT sektoru (pametno gospodarstvo) i udio energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima kao dio kriterija pametnog okoliša.

- Odabir najpametnijeg domaćeg grada potekao je kao nastavak priče istraživanja digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova koju smo proveli već treću godinu zaredom. Objektivni pristup i metodologija pomogli su nam da jednostavnim i sustavnim pristupom definiramo što točno predstavlja pojam pametnog grada, na koje je komponente potrebno obratiti pozornost prilikom ocjenjivanja te kako najlakše doći do relevantnih statističkih podataka čija je dostupnost često ograničena. Nagrade su odličan pokazatelj promjena i noviteta nastalih uslijed aktivne participativne uključenosti građana u rad gradskih uprava i spremnosti investiranja gradova u inovativna rješenja - kazala je članica Uprave Apsolona Mirjana Samardžić Novoselec.

Dok će gradovi kandidati za nagradu Smart City biti odabrani temeljem izračuna svih pokazatelja koji se uzimaju u obzir, uži izbor gradova kandidata za Eco City napravio je specijalni žiri u sastavu Zdravko Ivić, predstavnik Gradonačelnika.hr, pomoćnik glavnog urednika Jutarnjeg lista za gospodarstvo Marko Biočina i član uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha Nenad Šlibar. Žiri je razmotrio kandidature gradova pristigle na natječaj za nagradu Eco City, a kako doznajemo 27 gradova dostavilo je svoje kandidature za ovu nagradu.

Nagrada Eco City dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš koje obuhvaća gospodarenje otpadom, zelena energija i promet na 'čisti pogon'. Od gradova kandidata u ovome izboru tražilo se, među ostalim, informacije i podatke o strateškim gradskim dokumentima gospodarenja otpadom, izgrađenim biciklističkim stazama na području grada, energetski učinkovitim projektima poput ugradnje solara na lokalnoj infrastrukturi te broju punionica za električna vozila na području grada.

image

SMART & ECO CITY

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:04