SVEČANA DODJELA

Dobri poslodavci potiču rodnu ravnopravnost: Addiko Bank, Cemex Hrvatska, Kaufland, Plavi tim i TRS novi su nositelji Mamforce standarda

Europski parlament preporuča sankcije uskratkom potpora za one koji ne provode rodnu ravnopravnost

Mirela Kotarac, Marina Grabar Giljević, Snježana Ramač Posavec, Dunja Firšt, Kristina Briševac

 Marko Miscevic/Cropix

Addiko Bank, Cemex Hrvatska, Kaufland, Plavi tim i TRS novi su nositelji standarda Mamforce za obitelj i rodnu ravnopravnost, koji su im dodijeljeni na konferenciji "Nevidljivi dizajn organizacije u temeljima dobrog brenda poslodavca". Riječ je o standardima koji se tvrtkama i organizacijama dodjeljuju za njihovu osviještenost za potrebe zaposlenika u usklađivanju obiteljskog i poslovnog života, a dosad je, prema riječima autorice metode Mamforce i direktorice tvrtke Spona Code Diane Kobas Dešković, standard ostvarilo 39 tvrtki i organizacija s ukupno 35.000 zaposlenih.

Obiteljske obveze

- Jedan od ciljeva koje želimo postići promicanjem standarda Mamforce jest uklanjanje nevidljivih prepreka s kojima se susreću žene u radnom okruženju, a koje se očituju u manjoj zastupljenosti na rukovodećim mjestima te u manjim plaćama - istaknula je Diana Kobas Dešković otvarajući konferenciju.

image

Diana Kobaš Dešković

Marko Miscevic/Cropix

Ukazala je na važnost preporuka Europskog parlamenta od 15. prosinca ove godine o jednakosti žena i muškaraca, u kojima se, istaknula je, pred poslodavca stavlja obveza poštovanja ravnopravnosti žena i muškaraca prema načelu "jednaka plaća za jednaki rad".

- Europski parlament naglasio je i važnost jednakog sudjelovanja muškaraca i žena u brizi za obitelj, s primjenom u pravu na roditeljski dopust i fleksibiliziranju rada za oba roditelja u obiteljskim obvezama. Zakonsko rješenje je nužan prvi korak, ali je potrebno dosljedno raditi na primjeni koja zahtijeva promjenu kulture na kojoj se radi i u organizacijama kroz postupak Mamforce certifikacije - rekla je Diana Kobas Dešković.

Duboko ukorijenjeno

Za one koji nastavljaju s diskriminacijom bez obzira na spomenute preporuke i pripadajuće zakone i pravilnike Europski parlament predlaže sankcije u obliku uskraćivanja potpora iz fondova Europske unije.

image

Ivan Vidiš

Marko Miscevic/Cropix

Osvrnuvši se na proteklih devet godina primjene standarda Mamforce, Diana Kobas Dešković rekla je da najčešće pitanje s kojim se suočila glasi kako prepoznati rodnu diskriminaciju na poslu. Odgovor, nastavila je, na spomenuto pitanje nije jednostavan jer je diskriminacija duboko ukorijenjena u kulturi, nevidljiva i suptilna, takozvana diskriminacija druge generacije.

- Okosnicu Mamforcea čini promicanje koristi koja i za zaposlene i za poslodavce proizlazi iz primjene rješenja kojima se postiže bolje usklađenje poslovnog i privatnog života. Podizanje obitelji nosi različite izazove i predstavlja značajan iskorak u životu svakoga, ali svi smo svjesni da je veće opterećenje za zaposlene žene i njihove karijere - istaknuo je na otvaranju konferencije Mamforce državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš. Izrazio je pritom uvjerenje da je Vlada unaprijedila pravni okvir za roditelje i roditeljni dopust te povećala naknade i mirovine na temelju dodatnog staža za svako rođeno dijete.

Novi Zakon o radu

Kao benefite Vladine obiteljske politike, Vidiš je naveo i gradnju oko 200 vrtića i sufinanciranje produljenog boravka djece u vrtićima.

image

Mirela Kotarac, Marina Grabar Giljević, Snježana Ramač Posavec, Dunja Firšt, Kristina Briševac

Marko Miscevic/Cropix

- U tijeku je izrada novog Zakona o radu, a kako sam uključen u taj postupak, mogu naglasiti uređivanje rada na izdvojenom mjestu, jer smo vidjeli da je to u pandemiji poprimilo zaista ogroman udio.

Rad od kuće je kompleksan, posebno ako imamo u vidu upravo usklađenost poslovnih i obiteljskih obveza te suvremene oblike rada koji nadilaze tradicionalni način osmosatnog radnog vremena - rekao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ukazao je i na važnost poznavanja Zakona o radu (ZOR), skrenuvši pozornost na članak tog zakona koji zabranjuje poslodavcima da od zaposlenica traže podatke o njihovim planovima u privatnom životu kao što je, kako je ustvrdio, planiranje trudnoće.

image
Marko Miscevic/Cropix

Na središnjem panelu konferencije, u kojem su sudjelovali predstavnici tvrtki i organizacija kojima je dodijeljen standard Mamforce, Dunja Firšt (Kaufland), Mirela Kotarac (Cemex Hrvatska), Snježana Ramač Posavec (TRS) i Diana Kobas Dešković, istaknuta je, među ostalim, važnost promjena kroz fleksibilizaciju mjesta i vremana rada koje je koronakriza donijela u organizaciji posla s pozitivnom posljedicama na njihov obiteljski život.

Individualni pristup

Dunja Firšt i Snježana Ramač Posavec naglasile su važnost individualnog pristupa tvrtki svojim zaposlenicima čije su radne obveze morale biti prilagođene uvjetima poslovanja za vrijeme koronakrize.

- Fleksibilni modeli rada jedna su od najvažnijih komponenti zadovoljstva i dobrobiti svakog zaposlenog, smanjuju stres i povećavaju njegovu produktivnost - istaknula je Snježana Ramač Posavec, navevši da je u TRS-u radno vrijeme fleksibilno još od 2016.

Paul Vanderbroeck: Djeca nisu prepreka u ostvarivanju karijera

Autorica standarda Diana Kobas Dešković predstavila je Mamforce kao neizostavan dio dobrog brenda svakog poslodavca, podsjetivši da su među nositeljima standarda kompanije A1, INA, Janaf, HEP, BKS Bank, Končar, Poslovna inteligencija, Verso Altima.

- Ključni pokazatelj koji mjerimo u ovom standardu je dobar sustav upravljanja ljudima, koji počinje od načina zapošljavanja, uvođenja u posao, do samog napredovanja u tvrtki. To sve pozitivno utječe na profitabilnost tvrtke - naznačila je ona, objašnjavajući kako se utvrđuje zadovoljava li ga neka tvrtka ili organizacija. Govoreći o stupnjevima standarda Mamforce, Diana Kobas Dešković navela je da većina tvrtki i organizacija koje su njegovi nositelji imaju prvi, "basic" stupanj, a najviši, "lead" stupanj imaju zasad samo dvije tvrtke, obje, naglasila je, iz IT sektora. Ostala dva stupnja su "change" i "grow" standard.

Uoči središnjeg panela konferencije skup se videovezom uključio Paul Vanderbroeck, savjetnik za liderstvo i razvoj karijera, izlaganjem naslovljenim "Jedan par - dvije karijere. Kako uspješno savladati izazove?". Predstavljajući rezultate istraživanja o bračnim parovima koji razvijaju svoje karijere u inozemstvu, Vanderbroeck je naveo da su za uspjeh parova važni međusobna potpora i dogovor oko zajedničkog cilja.

- Imanje djece nije prepreka u ostvarivanju uspjeha parova, no za dugoročnu održivost njihova odnosa ključno je da se partneri doživljavaju kao tim. Međusobna potpora pozitivno se odražava na njih - tvrdi Paul Vanderbroeck.

image

JL pasica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:33