Zaba u devet mjeseci

Dobit veća 22 posto, manji trošak rezervacija i osiguranja depozita

Prihodi od kamata nastavili su se smanjivati, za 10,6 posto, što je banka nastojala dijelom kompenzirati dodatnim rezanjem rashoda za kamate na štednju
Poslovnica Zagrebačke banke
 Davor Pongracic/Cropix

Dobit Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci iznosila je milijardu i 67 milijuna kuna, 21,9 posto više nego u istom razdoblju lani. Premda je rezultat i dalje pod negativnim utjecajem pandemije, u financijskom izvješću Zabe stoji da je smanjenje poslovnih prihoda nadoknađeno „manjim troškovima vrijednosnih usklađenja i doprinosima za osiguranje depozita“. Troškovi rezervacija iznosili 253 milijuna kuna, 40 posto manje nego u prva tri tromjesečja lani, dok je za osiguranje depozita banka izdvojila 73 milijuna kuna, 56,8 posto manje nego u usporedivom razdoblju.

Prihodi od kamata nastavili su se smanjivati, za 10,6 posto, što je banka nastojala dijelom kompenzirati dodatnim rezanjem rashoda za kamate na štednju, za čak 25,5 posto, tako da su neto prihodi od kamata na kraju bili manji 8,5 posto ili za 153 milijuna kuna te su iznosili 1,65 milijardi kuna. Istodobno, neto prihodi od provizija naknada uvećani su za 74 milijuna kuna i dosegli su iznos od 799 milijuna kuna.

Ukupna imovina banke povećana je 5,5 posto, pri čemu su krediti i predujmovi porasli 1,6 posto - povećani su za 1,1 milijardu kuna, "slijedom povećanja izloženosti prema državi". S druge strane, depoziti komitenata rasli su čak 8,9 posto, odnosno za 8,7 milijardi kuna čime su dosegli iznos od 106,9 milijardi kuna. U izvješću koje potpisuje novi predsjednik Uprave Ivan Vlaho stoji kako je COVID-19 pandemija i u prvih devet mjeseci 2021. godine uzrokovala negativne učinke na ekonomski i financijski sustav, pri čemu su izgledi za budući oporavak bolji, no i dalje s neizvjesnošću. „Neizvjestan je razmjer posljedica na gospodarstvo, a samim time i na financijsku poziciju Banke i buduće rezultate poslovanja“, stoji u izvješću u kojem se napominje snažna kapitalna i likvidnosna poziciju banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:36