UOBIČAJENA PROCEDURA

Do kraja tjedna kamatne stope za kredite APN-a

U subvencioniranje kredita, najavio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ove će se godine utrošiti 50 milijuna kuna
Darko Horvat
 Boris Kovacev/Cropix

Koje su se banke prijavile na posljednji natječaj APN-a za odobravanje subvencioniranih kredita, kao i iznos ponuđenih kamatnih stopa, bit će poznato do kraja ovog tjedna, a javni poziv građanima raspisat će se u prvoj polovici ožujka.

Prema već uobičajenoj proceduri, građani će potom moći podnositi zahtjeve bankama, koje će ih predavati APN-u, a oglas će trajati "sve do utroška osiguranih sredstava". U subvencioniranje kredita, najavio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ove će se godine utrošiti 50 milijuna kuna. Od 2107. godine, kada je počela provedba ove mjere, odobeno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranje, a efektivna kamatna stopa u tom je razdoblju smanjena sa 3,35 na 2,28 posto.

Hoće li banke nastaviti taj trend, ostaje vidjeti, ali ono što je nedvojbeno, stambeni krediti su lani bili jedni krediti stanovništvu koji su zabilježili rast, i to od 8,2 posto, dok su svi ostali smanjeni. Gotovinski krediti, primjerice, pali su 1,3 posto, zaduživanje putem kartica na 4,9 posto, a potrošačkih je kredita čak 18,1 posto manje.

Subvencioniranje kredita odobrava se na najmanje pet godina mlađima od 45 godina, a visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:23