NOVA STRATEGIJA

Do 2030. austrijska grupacija u Hrvatskoj planira sagraditi priuštive stanove: Najam bi bio po pristupačnoj cijeni

Erste planira sagraditi 15.000 stanova i zatim ih ponuditi za najam

Ilustrativna fotografija

 Spencer Platt/Afp

U bliskoj suradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, "osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam".

U Češkoj, primjerice, već je osnovano zasebno društvo, CS Affordable Housing, kako bi se sagradile priuštive stambene jedinice za najam, a u Slovačkoj će oko 200 stanova postati dostupno još ove godine, pri čemu je slovački državni sektor djelomični investitor.

Očekivani povrat

Slični koncepti razvijaju se i u Mađarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, rekao je Willi Cernko, novi predsjednik Uprave Erste Group Banka, prilikom predstavljanja rezultata poslovanja u prvih pola godine i najave strategije njegova poslovanja.

Kada je riječ o Hrvatskoj, pojasnio je kako su trenutačno u tijeku kontakti s lokalnim vlastima, a da bi projekt zaživio, važnim smatra pripremu zakonskog okvira u kojem se banka pojavljuje kao investitor.

- Pritom ne možemo očekivati povrat po visokoj, dvoznamenkastoj stopi, nego on može biti najviše 3,5 posto s obzirom na to da je cilj projekta pristupačna cijena najma - rekao je Cernko, ističući da treba računati i na druge troškove, kao što su trošak za zemljište i sama gradnja objekata.

Umjesto vlasništva, u Erste banci vjeruju da će se u budućnosti u zemljama regije više prakticirati najam "cjenovno pristupačnog stanovanja", kao što je to već duga tradicija u Austriji, gdje osigurava oko milijardu eura godišnje za financiranje gradnje više od 6000 subvencioniranih stambenih jedinica.

Iako geopolitička situacija i visoka inflacija predstavljaju teškoće za Europu, Cernko ističe da su gospodarstva u istočnom dijelu EU do sada pokazala otpornost - uz usporedivo stabilne javne financije, neprekinutu spremnost poduzeća da ulažu, kao i razvoj tržišta rada i povjerenje potrošača koje je i dalje pozitivno.

Očekivanja za Hrvatsku su rast BDP-a u ovoj godini od 4,9 posto, a nagodinu od 2,1 posto.

Najbrži rast ove godine Erste Group očekuje u Mađarskoj, od 5,5 posto, a malo brži rast od Hrvatske imat će i Rumunjska, od 5,1 posto, koja će i iduće godine predvoditi rast, s 4 posto.

- Naša je zadaća kao banke pružiti podršku ljudima u našoj regiji i u teškim situacijama te se baviti pitanjem njihova financijskog zdravlja. Naš čvrst poslovni model i solidna kapitalizacija dokaz su da to možemo učiniti - rekao je Cernko, ističući da je prvi korak upravo slanje jasne poruke o provođenju opsežne stambene inicijative financiranja pristupačnih stanova za najam.

Ova austrijska bankarska grupacija, koja posluje u šest zemalja srednje i istočne Europe, zadovoljna je poslovnim rezultatima ostvarenim u prvih pola godine, a oni uključuju i rast operativne dobiti od 23,9 posto, na 1,14 milijardi eura.

Snažan rast

Neto prihod od kamata povećan je 15,9 posto, a tako snažan rast, objašnjavaju, posljedica je "povećanja kreditiranja i promjene okruženja kamatnih stopa te njihova povećanja u Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Rast volumena kredita iznosio je 6,3 posto, a najviše se odnosio na poslovanje s gospodarstvom te hipotekarne kredite. U banci dodaju i da bilježe niske troškove rizika na svim tržištima, s udjelom nenaplativih kredita od samo 2,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:42