digitalne tehnologije

Do 2025. godine moglo bi se otvoriti još 127.000 radnih mjesta u ICT-ju u Hrvatskoj

Već vidimo da je potražnja za ekspertima koji imaju digitalne vještine u porastu, kaže Tomislav Dominković
 Ronald Gorsic/Cropix

Hrvatska ima potencijal u iduće četiri godine otvoriti 127.000 novih radnih mjesta vezanih za digitalne tehnologije. Rezultat je to analize koju je Microsoftov LinkedIn proveo u suradnji sa Svjetskim gospodarskim forumom, odnosno njegovom publikacijom The Future of Jobs.

Taj je broj gotovo tri puta veći od svih ICT stručnjaka zaposlenih u Hrvatskoj. Sad, naime, poslove povezane s ICT-jem radi oko 50.000 ljudi.

Obrazovna kampanja

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, kaže da ih je to istraživanje potaknulo da pokrenu veliku lokalnu inicijativu besplatnog ICT obrazovanja i povoljnog stjecanja profesionalnih certifikata ovdje, u Hrvatskoj, i to u suradnji s najvećim privatnim učilištem u Hrvatskoj, Algebrom.

- Microsoft je prošlo ljeto zbog pandemije krenuo u globalnu obrazovnu kampanju u koju se dosad uključilo gotovo 20.000 ljudi iz Hrvatske, a sad u suradnji s Algebrom, kroz dodatno mentoriranje i savjetovanje za polaznike programa, očekujemo da će ta brojka u Hrvatskoj dodatno narasti - kaže Skoko.

Dodaje da se u Hrvatskoj traži takav online i interaktivan oblik obrazovanja. Rezultat koji su postigli od prošle godine kroz globalnu inicijativu, Hrvatsku pozicionira na šest mjesto u Srednjoj i Istočnoj Europi te na 77. mjesto na svjetskoj razini. Microsoftova hrvatska inicijativa stjecanja digitalnih vještina uključuje programe učenja putem besplatnih tečajeva na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, i to u sklopu usluge Learning. U idućoj fazi proces učenja se nadograđuje besplatnim sadržajima na Microsoftovu Learn servisu i sve se to zaključuje besplatnim praktičnim vježbama putem GitHuba.

Skoko naglašava da su u sklopu inicijative snizili cijene za profesionalnu Microsoftovu certifikaciju. Riječ je o industrijski traženim certifikatima, koje u Hrvatskoj ima više od polovice ICT stručnjaka.

Deficitarna zanimanja

Tomislav Dominković, član Uprave Algebre, kaže da su, kao jedini Microsoftov partner s Learning statusom u nas, željeli podržati ovu inicijativu kako bi pomogli hrvatskom gospodarstvu. Naglašava da je istraživanje ukazalo na velik potencijal novih radnih mjesta u ICT-ju i pozitivne učinke koje bi to imalo za društvo. No, ističe da se taj potencijal neće ostvariti sam od sebe. - Razvoj digitalnih tehnologija stvara mnoga nova radna mjesta i gasi mnoga postojeća, a za ta nova radna mjesta, koja se stvaraju u svim segmentima gospodarstva, ne samo u ICT-ju, nužno je imati digitalne vještine i ako imamo potencijal skoka, znači da se može otvoriti tri puta više novih radnih mjesta u budućnosti. To je inicijativa koju vrijedi podržati - kaže Dominković.

Dodaje kako već vidimo da je potražnja za stručnjacima koji imaju digitalne vještine u velikom porastu. Podaci Eurostata pokazuju da mladi do 25 godina u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u Europi. Međutim, kako ostale dobne skupine zaostaju, s godinama je taj zaostatak sve veći za prosjekom u Uniji.

- Naglasak smo stavili na pet deficitarnih zanimanja: programer, IT administrator, grafički dizajner, analitičar podataka i praktičar za umjetnu inteligenciju - zaključuje Dominković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:20