Hrvoje Dolenec

Direktor makroekonomskih i tržišnih analiza Zagrebačke banke: Poslovanje Zagrebačke banke neodvojivo je od hrvatskoga gospodarstva

Za nas je ova godina posebna jer obilježavamo 110 godina Zagrebačke banke, što nas dodatno motivira da na temeljima tradicije i vodeće pozicije i dalje postavljamo nova mjerila u bankarstvu

Hrvoje Dolenec, direktor makroekonomskih i tržišnih analiza Zagrebačke banke

 RATKO MAVAR/

Iza Zagrebačke banke još je jedna godina u kojoj smo ostvarili izvrsne rezultate te potvrdili zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Ostvareni ciljevi pokazuju našu predanost novim iskoracima u razini kvalitete usluge koju pružamo klijentima, kao i unaprjeđenju okruženja u kojem poslujemo. S tom smo misijom ušli i u 2024. godinu.

Kao poslodavac, i dalje podupiremo zaposlenike inicijativama koje pridonose ravnoteži poslovnog i privatnog života. Kreiramo inspirativnu radnu sredinu uz dijeljenje znanja, razvojne programe i zajedničke aktivnosti. Kao dio globalne Grupe UniCredit, našim zaposlenicima otvaramo brojne mogućnosti za razmjenu međunarodnih iskustava i napredovanja i na drugim tržištima. Promičemo zelenu tranziciju i ostajemo snažno predani aktivnostima koje imaju sveukupan pozitivan utjecaj uzimajući u obzir okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike. Kao što smo u prošloj godini sponzorirali brojna događanja, donirali sredstva udrugama, volontirali te nastavili izvrsnu suradnju s poduzećima koja zapošljavaju ranjive skupine, tako ćemo nastaviti i u ovoj godini, kako bismo osnažili razvoj zajednice.

Za nas je ova godina posebna, jer u njoj obilježavamo i značajnu veliku obljetnicu - 110 godina Zagrebačke banke - što nas dodatno motivira da na temeljima respektabilne tradicije i čvrste vodeće pozicije i dalje postavljamo nova mjerila u bankarstvu. Nastavljamo s razvojem inovacija i intenzivno provodimo digitalizaciju kako bi naša najbolja usluga bila što jednostavnija i dostupnija klijentima na svakom mjestu i u svakom trenutku.

Aktivnosti i rezultati Zagrebačke banke uvelike ovise o okruženju u kojem poslujemo. Hrvatsko gospodarstvo se oporavilo od krize izazvane pandemijom, izazova nakon potresa, šoka ponude i visoke inflacije te nastavilo relativno, u usporedbi sa svojim međunarodnim okruženjem, snažno rasti i pritom iskoristilo priliku koju nam je donijelo uspješno uvođenje eura, pridruživanje schengenskom prostoru i dostupnost različitih instrumenata iz proračuna EU. Uvođenjem eura, naše se tržište moralo prilagoditi monetarnoj politici Europske središnje banke, i to u razdoblju stezanja monetarne politike i podizanja kamatnih stopa.

U samom procesu uvođenja eura stvorile su se osiguravajuće “strunjače” za domaće tržište koje su spriječile brzi i puni prijenos rasta referentnih kamatnih stopa na kamatne stope banaka. Za domaću ekonomiju to je bilo posebno bitno zbog kamatnih stopa na kredite, što je zaštitilo prvenstveno kućanstva, odnosno njihove prihode i potrošnju, što se pokazalo jako važnim za održavanje solidne stope gospodarskog rasta u situaciji visoke inflacije. No i kamatne stope na kredite poduzećima su ostale na donjoj razini spektra kamatnih stopa u europodručju, odnosno EU. “Strunjaču” su izgradile, prvo, visoka likvidnost domaćeg sustava, pojačana nakon oslobađanja obveznih pričuva zbog izjednačavanja stope obvezne pričuve s onom u europodručju.

Drugi važan čimbenik bio je relativno visok udio upotrebe fiksnih kamatnih stopa u domaćem bankarskom sustavu, a treći velika konkurencija na domaćem bankarskom tržištu. Konačno, kod kredita stanovništvu regulativa nije dopustila velike pomake kamatnih stopa u kratkom roku. U 2024. godini vjerojatno ćemo se suočiti s popuštanjem monetarne politike Europske središnje banke i spuštanjem referentnih kamatnih stopa u drugoj polovici godine što bi trebalo stimulirati jači oporavak u velikom dijelu europodručja. Pritom je realno očekivati da će prijenos takvog kretanja biti sporiji i blaži u Hrvatskoj, kao što je bio i u ciklusu dizanja kamatnih stopa. No, na opće gospodarstvo i sentiment u gospodarstvu, učinak bi trebao biti povoljan.

Kako su se povoljna makroekonomska kretanja u Hrvatskoj nastavila i u ovoj godini, prvenstveno zbog domaćih čimbenika rasta i komponenti BDP-a, kratkoročna i srednjoročna perspektiva za Hrvatsku izgleda povoljno. Hrvatska je među najboljim korisnicima sredstava iz fondova NextGeneration EU i lider na području središnje i istočne Europe, a tek se treba intenzivirati korištenje sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. - 2027. U tom razdoblju očekujemo da se u Hrvatskoj provode projekti i reforme za podizanje produktivnosti domaćega gospodarstva kako bi se povećale stope potencijalnog rasta BDP-a i ubuduće.

Jedan od najboljih načina za to je i privlačenje izravnih inozemnih investicija i stvaranje povoljnog investicijskog okružja, koristeći dobre prakse iz zemalja koje su vrlo uspješne u tome.

Zagrebačka banka će se truditi na tome raditi, surađujući i povezujući svoje klijente, nacionalne institucije i udruge ulagača i poduzetnika. Povjerenje klijenata, partnera i zaposlenika najveća nam je nagrada za uložen trud, no ponosni smo što je naš rad prepoznat i u stručnoj zajednici koja nam je i u 2023. godini dodijelila nekoliko važnih priznanja.

Tako je naše privatno bankarstvo osvojilo Global Private Banking Award, a dobitnici smo i Zlatne bilance za najuspješniju banku u Hrvatskoj te nagrade koju nam je dodijelio Euromoney za najbolju banku u Hrvatskoj, najbolju banku za korporativno bankarstvo te najbolju banku za mala i srednje velika poduzeća. Zahvaljujemo našim klijentima na povjerenju i suradnji, a našim zaposlenicima na pozitivnom stavu, predanom radu i učvršćivanju temelja naše kulture, koju svakodnevno obogaćuju integritetom, odgovornošću i brižnošću. Upravo to ostaju naši temelji za uspješno poslovanje i u ovoj i sljedećim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 07:57