LUKSUZ

Diljem Europe cijena pizze se spušta, a pogledajte što se događa u Hrvatskoj: Izvan smo svih trendova...

Pizza je pojeftinila jedino u Nizozemskoj, ali samo za 0,9 posto

Pizza/ilustracija

 Bozo Radic/Cropix

Već se mjesecima govori o tome da inflacija počinje usporavati i da su trendovi sve pozitivniji, a najnoviji podaci Eurostata pokazuju da se to odrazilo i na jedno od najpopularnijih jela na svijetu - pizzu. Inflacija cijena ovog proizvoda sve je manja - u prosincu 2023. europski je prosjek bio 5,9 posto.

Stopa inflacije u kategoriji koja obuhvaća pizzu i quiche rasla je od veljače prošle godine, kada je dostigla rekordno povećanje od 18,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon toga svaki je mjesec poskupljenje bilo sve manje.

Kada se pogledaju podaci za Hrvatsku, trendovi su malo drugačiji. Najveća stopa inflacije u ovoj kategoriji kod nas je zabilježena u lipnju, kada je iznosila čak 30 posto. Vrlo visoko bila je i u kolovozu (29,9 posto), travnju (28,6 posto) i prosincu 2022. (28,2 posto). To znači da su cijene počele rasti znatno kasnije od prosjeka Europske unije. U posljednjem mjesecu prošle godine cijene popularnog talijanskog jela u Hrvatskoj su bile 9 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Među zemljama EU, najveća godišnja inflacija za pizzu i quiche u prosincu 2023. zabilježena je u Mađarskoj (13,4 posto), Luksemburgu (11,3 posto) i Latviji (10,6 posto).

Na drugom kraju ljestvice je Nizozemska, koja je jedina zemlja u kojoj se dogodio pad cijene, od 0,9 posto. Najmanji porast zabilježen je u Danskoj (0,6 posto) i Belgiji (1 posto). Hrvatska je pak zemlja sa šestim najvećim povećanjem cijena pizze i quichea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:33