IZRABLJIVANJE RADNIKA?

Desetak modnih brendova pod istragom: Dior izradu torbice plaćao 53 eura, pa prodavao za 2.600 eura

Radnici su radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika

Veliko Trgovisce, 050423.
dr. Stanka Pinjuha 16.
Tvornica tekstila Trgovisce, proizvodjac stolnog i posteljnog rublja.
Na fotografiji: pogon

 Ivana Nobilo/Cropix

Talijanski tužitelji otvorili su istragu o mogućem izrabljivanju radnika u opskrbnim lancima desetak modnih brendova, rekao je Reutersu dobro upućen izvor, signaliziravši nastavak provjera potencijalno nezakonitih uvjeta rada koje su rezultirale imenovanjem posebnog upravitelja u ogranku fracuskog modnog diva LVMH.

U ponedjeljak je sud u Milanu imenovao posebnog upravitelja u proizvođaču torbica marke Dior u vlasništvu francuskog LVMH-a nakon što je istraga otkrila nezakonite uvjete rada u četiri njegova dobavljača.

Nakon inspekcija na terenu i provjera podataka o potrošnji električne energije tužitelji su zaključili da su radnici radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika. Neki su noćili u objektima u kojima su radili, nisu imali redovne ugovore, a dvoje ih je ilegalno uselilo u Italiju.

U travnju sud je poduzeo slične mjere i u tvrtki u vlasništvu talijanskog modnog dizajnera Giorgia Armanija, na temelju optužbe da je "kazneno odgovorna za propuste" u nadzoru dobavljača. Iz Armani Groupa rekli su tada da su uvijek nastojali "minimizirati zloporabe u opskrbnom lancu".

Francuski div LVMH odbio je u ponedjeljak komentirati odluku milanskog suda.

Milanski tužitelji i talijanska policija istražuju i male proizvođače koji opskrbljuju desetak drugih brendova, rekao je izvor za Reuters, ne navodeći pojedinosti jer su informacije povjerljive.

Cilj je imenovanja posebnog povjerenika dati vremena podružnicama modnih brendova da otklone probleme u opskrbnom lancu, nastavljajući s proizvodnjom.

Pod istragom nisu ni LVMH niti Armani već dobavljači, pokazuju kopije sudskih odluka u koje je Reuters imao uvid.

‘Made in Italy‘

Milanski tužitelji posljednjih desetak godine provode istrage u tvrtkama koje posreduju u zapošljavanju, sumnjajući da nezakonito zapošljavaju radnike i izbjegavaju plaćanje poreza i socijalnih i mirovinskih doprinosa kako bi smanjile troškove usluga.

Na meti su istraga uglavnom bili sektori logistike, transporta i usluga čišćenja, zbog prakse zapošljavanja radnika uz posredovanje agencija koje bi iskrsnule da bi im se za nekoliko godina izgubio svaki trag.

Fokus se potom prebacio na modni sektor, u kojem su ovogodišnje istrage razotkrile slične probleme.

Otprilika polovina svjetske luksuzne robe proizvodi se u Italiji, izračunala je konzultantska kuća Bain, a model uključuje tisuće malih proizvođača koji opskrbljuju velike brendove i zauzvrat stječu pravo da na svojim proizvodima istaknu cijenjenu oznaku ‘Made in Italy‘.

Najnovija milanska istraga pokazala je da je mali proizvođač Dioru za izradu torbice zaračunavao samo 53 eura, a modna kuća potom ju je prodavala u trgovinama po cijeni od 2.600 eura.

Prema talijanskom zakonu, brendovi koji proizvodnju prepuštaju vanjskim dobavljačima preuzimaju obavezu provjere uvjeta rada. Suci su dosada samo istraživali moguće izrabljivanje radnika u dobavljačima, ali milanski tužitelji iskoristili su odredbu u zakonu koja im omogućuje i imenovanje posebnog upravitelja, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 16:23