DOBAR PLAN ZA MIROVINU

Deset najvažnijih činjenica o tome kako mirovinski fondovi investiraju mirovinsku štednju članova

 Shutterstock

1. Svi zaposleni uplaćuju pet posto mirovinskog doprinosa iz bruto plaće na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Taj je novac njihova osobna kapitalizirana štednja iz drugog stupa.

2. Ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova u rujnu 2021. iznosila je 129 milijardi kuna. To je iznos koji su do sada uplatili svi članovi uvećan za prinose koje su za njih ostvarila mirovinska društva.

3. Tih 129 milijardi kuna mirovinska društva investiraju na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa, odnosno zarade za svoje članove. Evo primjera: zaposleni s prosječnom plaćom koji je u proteklih 20 godina u obvezni mirovinski fond B kategorije uplatio 88.038 kuna, na osobnom računu danas ima 143.908 kuna. Na njegovu mirovinsku štednju mirovinsko društvo dosad je za njega zaradilo 55.870 kuna.

4. Odlučujući se za obvezni mirovinski fond kategorije A, B ili C, članovi sami biraju razinu rizičnosti ulaganja i potencijalnih prinosa koje mogu ostvariti na svoju mirovinsku štednju.

5. Prinos je zarada ili gubitak na vašu štednju iz drugog stupa. Ovisi o investicijskoj strategiji mirovinskog društva koje na tržištu kapitala investira imovinu svojih članova s ciljem ostvarivanja zarade.

6. Zakonom su propisani maksimalni udjeli obveznica, dionica i ostalih vrsta imovine u koje obvezni mirovinski fondovi kategorije A, B ili C smiju investirati.

7. Svako mirovinsko društvo donosi svoju strategiju ulaganja u skladu sa zakonskim ograničenjima. U slučaju mirovina prinose treba analizirati dugoročno: na tržištu kapitala na kojem u obveznice i dionice investiraju i mirovinska društva uobičajeno je da se tijekom godina izmjenjuju krize, kao što je aktualan utjecaj pandemije na gospodarstvo, i povoljna razdoblja rasta.

8. Najveći dio imovine mirovinski fondovi investiraju u obveznice i dionice. Prema podacima Hanfe, u rujnu 2021. godine mirovinska su društva investirala 64,3 posto neto imovine članova u obveznice, 20,5 posto u dionice, a u investicijske fondove 9,9 posto imovine.

9. Obveznice su dužnički vrijednosni papir i najčešće ih, da bi posudile novac, uz kamatu izdaju državne institucije. Dionice su vlasnički vrijednosni papir. Mirovinski fondovi mogu kupovati dionice domaćih kompanija listanih na burzi te stranih kompanija sa sjedištem u EU ili u zemljama OECD-a.

10. Jeste li znali da su obvezni mirovinski fondovi investitori i u startup-tvrtke te mala i srednja poduzeća? Od 2019. u takve tvrtke mirovinski fondovi A kategorije smiju investirati najviše 0,2 posto neto vrijednosti imovine. Mirovinskim fondovima B kategorije dopušteno je do 0,1 posto neto imovine uvrstiti u takva ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:12