Smjernice za razvoj

Dalmatinski gospodarstvenici traže hitno osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo

U budućnosti treba razvijati samodostatnu poljoprivrednu i prehrambenu industriju
Predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš (lijevo)
 Biljana Gaurina / CROPIX

Gospodarsko vijeće HGK - Županijske komore Split održalo je elektroničkim putem izvanrednu sjednicu vezano za novonastalu situaciju i utjecaj epidemije koronavirusa na županijsko gospodarstvo. Vijeće HGK ŽK Split čine predstavnici najznačajnijih županijskih tvrtki iz različitih gospodarskih djelatnosti.

‘’Koliko god nam se to u ovom trenutku činilo dalekim upravo sada treba razmišljati kako i koje će nas gospodarske grane što brže povući naprijed, stoga ćemo djelovati u tom pravcu kroz formiranje operativne poduzetničke grupe, svojevrsnog poduzetničkog think tanka. Ova situacija nam je na radikalan način razotkrila i ukazala na sve naše slabosti te je Gospodarsko vijeće složno u ideji da u budućnosti treba razmišljati i djelovati u smjeru ispravljanja tih slabosti, poput razvoja samodostatne poljoprivredne i prehrambene industrije te općenito jačeg razvoja industrije. Također, Vijeće inzistira na hitnom osnivanju kriznog stožera za gospodarstvo, i na nacionalnom i na županijskom nivou, koji će biti sastavljeni od vrsnih ekonomskih stručnjaka te dati smjernice razvoja gospodarstva u godinama pred nama.'', poručio je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Tomaš napominje da su poduzetnici pokretači razvoja te u ovoj situaciji globalne krize neki sektori i tvrtke uspijevaju zadržati kontinuitet poslovanja, poput graditeljstva ili prerađivačke industrije.

„Turistički sektor i uz njega vezane djelatnosti su u velikom iščekivanju te im se različitim mjerama pokušava olakšati situacija i umanjiti posljedice krize. Tako je i Strukovna grupacija ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split uputila prijedlog Gradu Splitu za oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada za razdoblje nekorištenja sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama, kao i plaćanja komunalne naknade.“,otkrio je Tomaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:34