Digitalizacija

Đakovački vodovod uveo HT-ovu platformu za pametno mjerenje potrošnje ComWater

Instalirano je testno 200 mjernih jedinica, a direktor vodovoda kaže da su poboljšali zaštitu korisnika od povećanih troškova

Đakovački vodovod instalirao 200 pametnih mjernih jedinica HT-a koje rade na IoT tehnologiji

 Jl/

Hrvatski Telekom i Đakovački vodovod uspješno su proveli pilot-projekt pametnog udaljenog očitanja potrošnje vode takozvani smart metering.

Instalirano je 200 mjernih točaka sa svom potrebnom opremom za prikupljanje i razmjenu podataka od mjernih mjesta do platforme ComWater HT-a.

U sklopu projekta testirana je oprema koja se sastoji od vodomjera i komunikacijskog uređaja koji prikuplja podatke o potrošnji i protoku vode, komunikacijska NB-IoT tehnologija koja prikupljene podatke šalje u centralni sustav na obradu te središnji sustav odnosno platforma za prikupljanje, analizu i vizualizaciju podataka - ComWater.

Ivan Kuhar, direktor odjela za poslovni razvoj ICT usluga kaže da pilot projekt s Đakovačkim vodovodom potvrđuje prednosti digitalizacije kao nužnog preduvjeta za pametnu transformaciju gradova i šire zajednice.

- Oprema i tehnologije spremne su za implementaciju punog opsega te u potpunosti mogu zadovoljiti buduće potrebe naručitelja za udaljenim očitavanjem potrošnje energenata - kaže Kuhar.

U HT-u pojašnjavaju da je naplata sukladna stvarnoj potrošnji prema očitanim podacima čime je postignuta veća transparentnost i poboljšano korisničko iskustvo.

Finalni dio rješenja je i sama aplikacija koja objedinjuje podatke za praćenje učinkovitosti sustava vodovoda na jednom mjestu, a koji su neophodni za održivost poslovanja vodovodnih sustava i upravljanja resursima. U HT-u kažu da sve navedeno pruža Đakovačkom vodovodu temelj za lakše donošenje daljnjih odluka vezanih za unaprjeđenje sustava očitanja vodomjera s krajnjim ciljem ušteda i smanjenja gubitaka vode na svojoj mreži, potencijalnih proširenja kapaciteta te digitalizacije i automatizacije cjelokupnog procesa.

Ivan Kočiš, direktor Đakovačkog vodovoda kaže da su potpuno zadovoljni rezultatima pilot-projekta pametnoga udaljenog očitanja potrošnje vode.

- NB-IoT tehnologija omogućuje nam brzu implementaciju cijele mreže bez podizanja infrastrukture, što ćemo u budućnosti svakako uzeti kao prednost u odnosu na ostale komunikacijske tehnologije (Lora, WM-BUS i sl.). Također je bitno napomenuti kao prednost gustu mrežu postojećih baznih stanica koje su već nadograđene NB-IoT tehnologijom. One omogućuju odličan nivo signala u najnepovoljnijim uvjetima radijske komunikacije, kao što su npr. duboka vodomjerna okna s metalnim poklopcima ili vodomjeri na podzemnim etažama - kaže Kočiš.

Dodaje da će vrijeme pak pokazati koliko je trajanje baterija terminalnih uređaja. Navodi da je to kroz projekt moguće konfigurirati i obrnuto je proporcionalno gustoći uzorkovanja mjerenja.

- Upravo ta konfigurabilnost omogućuje korisniku odluku želi li podatke u realnom vremenu za neke specifične namjene ili pak duže trajanje baterije za mjesečno očitanje potrošnje - kaže Kočiš.

Navodi da su korištenjem ComWater sustava dobili smo brz uvid u stanje mreže i detekciju curenja kod korisnika.

- Time smo poboljšali zaštitu korisnika od povećanih troškova i osiguravali bržu i precizniju naplatu naših usluga. Vizija nam je da s pomoću ovakvih sustava omogućimo našim korisnicima online uvid u potrošnju iz bilo kojeg kutka našeg planeta - zaključuje Kočiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:59