5 PUTA BRŽE OD KLASIČNOG

Croatia osiguranje ima novi sustav procjene štete, prvi takav u Europi: U njega je uloženo 400.000 eura

Vozilo se dovozi na platformu koja rotacijom napravi puni krug kako bi ga tri kamere snimile sa svih strana

Luka Portolan

 Zeljko Puhovski/Cropix

Croatia osiguranje predstavilo je novi sustav automatizirane procjene štete na motornim vozilima, koja je pet puta brža od klasične prijave i procjene štete. Sustav povezuje rad mehaničke platforme, videoopreme, kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravka te umjetnu inteligenciju.

Od prijave do izlaska iz novog Croatijina procjenilišta u zagrebačkoj Drmićevoj ulici prođe između šest i osam minuta, a sama procjena traje tri minute. .

Dolazak ili QR kod

Šteta se može prijaviti na web stranici ili putem platforme Croatia osiguranja prije dolaska ili s pomoću QR koda koji se nalazi na ulazu. Zatim se vozilo dovozi na platformu koja rotacijom napravi puni krug kako bi ga tri kamere snimile sa svih strana. Platforma se na kraju polukružno okreće da bi vozaču olakšala izlazak, a ubrzo mu na e-mail stižu rezultati procjene - bez da je izašao iz automobila. Ovaj sustav procjene štete prvi je takav u Europi, a u njega je uloženo 400.000 eura.

- Iduće godine je 140 godina od osnutka Croatia osiguranja, pa me veseli što prigodom te obljetnice možemo predstaviti još jednu inovaciju. U posljednje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan veliki iskorak nakon što smo uveli Laqo i program Spektar - poručio je predsjednik Uprave Davor Tomašković.

image

Davor Tomašković

Zeljko Puhovski/Cropix

Novo procjenilište, istaknuo je član Uprave Vančo Balen, rezultat je predanog rada na stvaranju dodane vrijednosti za klijente.

- Brzina i sigurnost isplate štete u središtu je naše poslovne strategije, pa vjerujem da će i buduće generacije s CO imati isto iskustvo - rekao je Balen i naglasio da su do toga doveli znanje, entuzijazam, iskustvo i trud djelatnika.

image

Vančo Balen

Zeljko Puhovski/Cropix

Vremenske nepogode

Zaključak panela "Hoćemo li voziti pametnije s AI" je da će ovaj novitet poboljšati korisničko iskustvo, ali i povećati povjerenje u osiguranje.

Kristijan Oslić, direktor Službe za prevenciju zloporaba i unapređenje procesa obrade šteta, podsjetio da je posljednjih godina mnogo šteta na vozilima nastalo zbog vremenskih nepogoda. Ova platforma će u takvim nepredviđenim situacijama biti iznimno korisna.

- Platforma će pomoći da se šteta objektivizira, da se ne dogodi da jedna osoba kaže da neki dio treba popraviti, a druga da ga treba zamijeniti. Nadam se da će rezultat toga biti adekvatni popravci koji povećavaju sigurnost u prometu - rekao je Krunoslav Ormuž s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

image

Kristijan Oslić

Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvati u prosjeku voze 15 godina star automobil

Hrvati u prosjeku voze 15 godina star automobil, a za 21 posto njih se nakon tehničkog pregleda ustanovi da su neispravni. Prije 15-ak godina je prosjek bio manji od deset godina, ali se otad stalno povećava. Goran Zovak iz Centra za vozila Hrvatske i s Fakulteta prometnih znanosti istaknuo je kako istraživanje pokazuje da je svako vozilo starije od deset godina 40 posto tehnički neispravno. Analiza prometnih nesreća sa smrtnim ishodom još je gora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:42