Horizon Europe Summit

Članovi akademske zajednice, industrije i vlasti o razvoju R&D sektora

Darko Liović

 Darko Liović

Horizon Europe Summit, najveća konferencija u jugoistočnoj Europi na temu EU programa Horizon Europe, bit će održana 22. i 23. svibnja 2024. u hotelu Esplanade u Zagrebu. U organizaciji tvrtki STEMwise i IMPULS savjetovanje, konferencija će pružiti jedinstvenu platformu za povezivanje, razmjenu iskustva i zajednički doprinos napretku i inovacijama unutar Europske unije.

„Vjerujemo da će konferencija otvoriti brojne vidike hrvatskim tvrtkama. Ne samo kroz izlaganja i panel razgovore, na kojima će moći doznati sve o tome kako Horizon Europe funkcionira, što nudi i koji su dosadašnji najbolji primjeri, već i kroz povezivanje s potencijalnim partnerima. Na konferenciju dolaze predstavnici niza europskih tvrtki i institucija. Oni su zainteresirani pronaći zanimljive hrvatske projekte u kojima bi sudjelovali, ali i ponuditi hrvatskim tvrtkama da budu partneri na njihovim projektima“, izjavio je Darko Liović, predsjednik Uprave u tvrtki IMPULS savjetovanje.

Horizon Europe je program putem kojega Europska unija osigurava bespovratna sredstva namijenjena razvojno-istraživačkim projektima. Program je usmjeren na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih izazova poput klimatskih promjena te promicanje inovacija koje za cilj imaju unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe. U sedmogodišnjem razdoblju, od 2001. do 2007., program raspolaže s čak 95.5 milijardi eura za tvrtke i institucije.

Uz analizu postignuća i izazova unutar programa te predstavljanje uspješnih priča iz Hrvatske, Horizon Europe Summit predstavit će kroz brojne govornike i sudionike okruglih stolova sve segmente programa Horizon Europe. Vrhunac će zasigurno biti okrugli stolovi kojima će sudionici moći predstaviti svoje projekte, ali i pronaći partnere iz cijele Europe za potencijalne suradnje.

Svoj dolazak na konferenciju potvrdili su vodeći ljudi brojnih hrvatskih i europskih tvrtki, kao i iz vodećih organizacija na području istraživanja i inovacija. Tako će svoje iskustvo s programom Horizon Europe podijeliti David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, te Ljiljana Fruk, istraživačica sa Sveučilišta u Cambridgeu, ali i stručnjaci iz Španjolske, Poljske i Italije.

„Procijenjena vrijednost povučenih sredstava iz Horizon 2020 programa, koji je prethodio programu Horizon Europe, u sedmogodišnjem periodu u Hrvatskoj iznosila je nešto više od 90 milijuna EUR, ali kada znamo da je ukupna vrijednost programa iznosila nešto manje od 80 milijardi eura, onda je jasno kako je Hrvatska kao zemlja participirala sa svega 0,1% u ukupno povučenim sredstvima što je daleko premalo“, istaknuo je Darko Liović, naglasivši da sva istraživanja pokazuju izravnu korelaciju između stupnja razvijenosti pojedine zemlje i ulaganja u istraživanje i razvoj. Zato je hrvatski što prije dosegnuti razinu ulaganja od 2% BDP-a u čemu znatno mogu doprinijeti upravo Horizon Europe programi.

Na konferenciji će također biti istaknuto kako uz program Horizon Europe postoji i veliki broj ostalih financijskih instrumenata putem kojih je moguće pronaći financiranje za svakog zainteresiranog dionika. Dobro to zna organizator konferencije, IMPULS savjetovanje, jedna od vodećih hrvatskih konzultantskih tvrtki za EU fondove i inovacije. Osnovana 2016., tvrtka je specijalizirana za EU fondove, projekte međunarodne suradnje, edukaciju te pruža ESG usluge.

STEMwise je njegova sestrinska tvrtka koja djeluje pod vodstvom Anite Tregner-Mlinarić i Petra Gregurića te je fokusirana na centralizirane fondove EU, koji potiču istraživanja i inovacije, kao što je program Horizon Europe. Osim s projektima iz programa Horizon Europe, imaju dugogodišnja iskustva i sa svim ostalim fondovima i financijskim instrumentima te obnašaju aktivnu ulogu visokih stručnjaka Europske komisije za nekoliko područja i politika.

Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:04