EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Član Uprave JANAF-a otkriva ulogu Kovačevića u izvozu nafte u Mađarsku: ‘Dao je nalog da se napravi prijespoj naftovoda‘

EU je odlučila da JANAF uvrsti u strateške tvrtke Unije, čime je osiguran izravan energetski tijek i povezanost s globalnim tržištem energenata

Vladislav Veselica

 /Janaf

Član Uprave Jadranskog naftovoda d.d. Vladislav Veselica govori za Jutarnji o odluci Europske unije da JANAF uvrsti u strateške tvrtke Unije, osvrće se na istupe Dragana Kovačevića i ulogu Kovačevića u spornom transportu nafte u Mađarsku.

Vijeće Europske unije jučer je donijelo odluku da se Jadranski naftovod d.d. (JANAF) uvrsti u strateške kompanije Unije za provođenje RePowerEU plana istiskivanja ruske nafte i plina iz Europe. Član Uprave JANAF-a Vladislav Veselica govori za naš list o značaju te odluke EU za poslovanje kompanije, osvrće se na najnovije medijske istupe bivšeg predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića i iznosi svoja saznanja o pripremi i provedbi famoznog Memoranduma Vlade i Ine o izvozu nafte iz Hrvatske na preradu u Mađarsku.

Najnovijim odlukama Vijeća Europske unije o planu postupnog ukidanja ovisnosti Europske unije o ruskim fosilnim gorivima obuhvaćen je i Jadranski naftovod d.d.. Možete li nam pojasniti ulogu koju je JANAF-u u spomenutome planu namijenila Europska unija i ocijeniti značaj te uloge za poslovanje JANAF-a?

- Nova Uprava JANAF-a prepoznala je mogućnosti za pozicioniranje kompanije kao integralnog dijela energetske strategije za cijelu Europsku uniju dok je aktualna geopolitička kriza bila još u nastanku. Sada su ta promišljanja samo potvrđena. Zahvaljujući JANAF-u, središnja Europa ima izravan energetski tijek i povezanost s globalnim tržištem energenata.

Jasna vizija novog JANAF-a jest od transportno-skladišne kompanije postati energetska kompanija, povećati profit i više uplaćivati u državni proračun. U tome smo uspjeli, a upravo zahvaljujući provedenoj transformaciji spremni smo ispuniti zahtjeve koje pred nas postavlja plan REPowerEU.

Da li na temelju strateškog pozicioniranja JANAF-a u planovima EU kompanija može računati na izdašnije i povoljnije financiranje iz fondova EU?

- Kao što je poznato, REPowerEU je osigurao 20 milijardi eura europskog novca, od kojih je 270 milijuna eura namijenjeno za Republiku Hrvatsku. JANAF je spreman maksimalno iskoristiti sve prilike za financiranje daljnjeg razvoja vlastite infrastrukture koja pružaju fondovi EU.

Sutra počinje s radom Antikorupcijsko vijeće Sabora o Ini. Čelnici Antikorupcijskog vijeća u više navrata najavili da će ispitati i ulogu JANAF-a u odluci da se nafta za preradu iz Hrvatske izvozi u Mađarsku. Da li ste Vi ili bilo tko iz JANAF-a pozvani na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem i hoćete li se odazvati?

- Ne. Nisam dobio poziv za svjedočenjem pred Vijećem niti je itko drugi iz JANAF-a pozvan. Moram izraziti duboku sumnju u bilo kakvo antikorupcijsko tijelo koje na saslušanje poziva osobu koja je optuženik USKOK-a i to za koruptivna kaznena djela. Mislim da se ovakvim razvojem događaja samo nepotrebno daje medijski prostor, da ne kažem značaj, osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog koruptivnih kaznenih djela. Apsurdno.

Kako komentirate jučerašnji istup bivšeg predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića za RTL Televiziju, odnosno njegove navode da su mu istraga i optužnica USKOK-a namještene te da, kako kaže, nikakvih kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret u upravljanju JANAF-om nije bilo?

- Nisam gledao. Nije mi jasno što je točno prošlog travnja isti danima priznavao tužiteljstvu, da bi se onda predomislio i odlučio se aktivno braniti i povući snimljeno priznanje krivnje, ako mu nije jasno za što je uopće optuživan i u konačnici optužen. Ne ulazim u njegovo psiho-intelektualno stanje, ali meni ne zvuči kao vjerodostojan izvor za išta te osobno ne vidim osnovu za medijsku pažnju koju je dobio. Nažalost moram potvrditi da je nova Uprava JANAF-a provela pravno financijsku analizu određenih poslovnih odnosa koji datiruju iz vremena kada je Dragan Kovačević upravljao JANAF-om. Samo na manjem uzorku poslovnih ugovora prethodne Uprave, prema nalazima neovisnih sudskih vještaka, utvrđena je šteta za JANAF preko 50 milijuna kuna, o čemu smo obavijestili nadležna tijela. Koliki su pravi razmjeri štete, zašto danas JANAF vrijedi 500 milijuna kuna više nego na dan uhićenja bivšeg predsjednika Uprave, te otkud obitelji g. Kovačevića, kako vidimo iz medija, imovina vrijedna više od 140 milijuna kuna. To su samo neka od pitanja na koja bi nadležna tijela trebali ponuditi odgovor.

Jesu li, prema Vašim saznanjima, točni navodi tjednika Nacional iz njegova najnovijeg broja da je na JANAF vršen pritisak iz Vlade da se potpiše Memorandum s Inom o izvozu nafte na preradu u Mađarsku i što znate o ulozi JANAF-a u pripremi, potpisivanju i provedbi tog Memoranduma?

- Nisam sudjelovao u navedenim poslovnim događajima. Znam samo da je tijekom 2018. i 2019., dok je JANAF-om upravljao Dragan Kovačević, JANAF izgradio prijespoj kojom omogućava transport domaće nafte iz INA-inih spremnika u Sisku u JANAF-ove spremnike, što posljedično omogućava daljnji transport prema Mađarskoj, sve po nalogu Dragana Kovačevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:13