HRVATSKI PROIZVOĐAČ

Ciljaju na 20 korisnika: Amerikanci razvijaju softver na tehnologiji IT tvrtke Serengeti

Serengetiju je uspjelo prodati hladnjak Eskimima, odnosno najjačim softverašima na svijetu prodati alat za vlastiti rad

Goran Kalanj

 Damir Krajač/cropix

Prvi put Amerikanci razvijaju svoj softver na hrvatskoj tehnološkoj platformi. Zagrebački Serengeti, drugi najbrže rastući hrvatski proizvođač softvera po narudžbi, objavio je da je za svoju Fiyu, platformu za brzi razvoj aplikacija, dobio prvog korisnika u SAD-u. Ime nismo doznali. Poslovna je tajna.

SAD je najjači na svijetu po tehnološkim platformama na kojima druge tvrtke razvijaju svoj softver. Serengetiju je uspjelo, kao iz pošalice, prodati hladnjak Eskimima, odnosno najjačim softverašima na svijetu prodati alat za vlastiti rad.

Cloud platforma

Goran Kalanj, osnivač i direktor Serengetija, kaže da je posebno zadovoljan ovim uspjehom s obzirom na to da su cloud platformu Fiyu predstavili prije tek nešto više od šest mjeseci.

- Lani smo na Fiyuu imali jednog korisnika, a tada još nismo ni krenuli u komercijalizaciju. Ove godine Fiyu upotrebljava već pet korisnika, od kojih je jedan, i to naš prvi korisnik, u SAD-u, državi s najrazvijenijom softverskom industrijom na svijetu, tako da su nam očekivanja za daljnji razvoj našeg prvog vlastitog softverskog proizvoda vrlo velika - kaže Kalanj.

Dodaje da je Fiyu njihov adut za širenje na američko tržište, kojem se planiraju značajnije posvetiti tijekom iduće godine.

- Plan je da do kraja 2022. imamo 20 korisnika platforme Fiyu - kaže Kalanj.

Pojašnjava da se te brojke čine male svakome tko to uspoređuje s nekim drugim industrijama, ali da treba razumjeti da se iza svakog od tih pet sadašnjih ili 20 budućih korisnika nalazi barem tisuću programera pretplatnika.

- Naši su korisnici tvrtke koje razvijaju softver, od startupa do kompanija koje žele modernizirati svoj softverski razvoj, a one svoj softver onda dalje nude i imaju korisnike za njih. To ističem jer Fiyu, po toj računici, već sada ima više od 5000 krajnjih korisnika programera - navodi Kalanj.

Prvi javno poznati korisnik hrvatske platforme Fiyu je slovenska IT tvrtka Epilog. Ona je unatrag 15 godina jedan od jačih igrača na tržištu softvera za upravljanje skladištima.

Hit na tržištu

Serengeti je jedan od najvećih poslovnih inovatora u hrvatskoj softverskoj industriji. Inovirao je klasični indijski model outsourcinga, odnosno izrade softvera po narudžbi, tako što je ponudio uslugu cjelokupnog softverskog R&D-ja. Taj novi pristup pokazao se kao hit na tržištu. Financial Times postavio ga je na popis tisuću najbrže rastućih tvrtki u Europi.

Međutim, u 2020. prihod mu, zbog pandemije, prvi put nije rastao. Smanjio se 3,9 posto na 45,9 milijuna kuna uz pad neto dobiti za četvrtinu, na 5,8 milijuna kuna. Kalanj kaže da su ove godine ponovno počeli snažno rasti.

- Čim su nestali lockdowni, nama je prihod porastao. Ove godine očekujem da će nam rast biti minimalno 25 posto do 30 posto, a kvalitetan razvoj očekujem i iduće godine - kaže Kalanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:34