POJEFTINJENJE

Cijene goriva ozbiljno padaju: Objavljeno koliko će od utorka koštati prosječni spremnici

Iako je cijena sirove nafte počela padati već prije nekoliko tjedana, sniženje se tek prošli tjedan osjetilo i na našem referentnom, mediteranskom tržištu

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Vlada je ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Od sutra bi cijene na crpkama ponovno trebale biti tržišno određene te niže od 11 kuna za eurodizel i 11 kuna i 10 lipa za eurosuper 95. HRT neslužbeno doznaje da bi od ponoći trebale pojeftiniti sve vrste goriva.

Nakon gotovo dva mjeseca ograničavanja cijena naftnih derivata, stekli su se svi uvjeti da cijene goriva opet ovise o tržištu, a trgovci ih sami određuju.

- Smatram da smo s ovom pravovremenom uredbom napravili odličan potez, neke zemlje su slijedile taj naš primjer, i sada s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima, uredbu stavljamo van snage i važno je da naši građani a i gospodarstvenici shvate da imamo ovakav alat, mehanizam u rukama, u slučaju da je to potrebno, zaštitit ćemo ih, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Iako je cijena sirove nafte počela padati već prije nekoliko tjedana, sniženje se tek prošli tjedan osjetilo i na našem referentnom, mediteranskom tržištu.

- Ono što nas veseli je da je došlo do stabilizacije cijena nafte na svjetskom tržištu i da bi od sutrašnjeg dana te cijene bile nešto niže od onih koje smo mi našim uredbama i njenim izmjenama propisali na 11 kuna i 11 kuna i 10 lipa, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Trgovci naftom vladinom su uredbom izgubili dio prihoda, ali nisu zbog toga upali u gubitke, uvjeren je energetski stručnjak Davor Štern.

- U ovim uvjetima u kojima se nalazi svijet i Hrvatska mislim da nije loše ponovno razmišljati o ponovnom administrativnom vođenju, odnosno uvođenju neke formule za određivanje cijene derivata kao jednog od bitnih elemenata u gospodarstvu, smatra Štern.

Novogodišnje je vrijeme obično obilježeno usporavanjem gospodarskih aktivnosti, kaže Štern, pa time i nižom cijenom nafte.

No složena geopolitička situacija i neizvjesnost oko pandemije, okolnosti su koje ponovno mogu biti okidač za njezin rast u budućnosti.

Portal cijenegoriva.info objavio je neslužbene informacije o cijenama goriva koje bi mogle biti od ponoći.

- Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16,5 kuna, spremnik dizela mogao bi biti jeftiniji za 6,5 kuna, a prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti jeftiniji za 2 kune, objavili su.

Kako prosječni spremnik goriva ima 50 litara, to znači da će litra benzina od ponoći biti jeftinija 33 lipe, dizela oko 13 lipa i LPG-a oko 4 lipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:33