TRANSAKCIJA

Chiron Grupa preuzela HSTEC: Inovativna kompanija mijenja ime, ali direktor ostaje isti

Nakon ove transakcije zadarska inovativna kompanija mijenja i naziv u Chiron Croatia, a Mladen Šarlija postaje/ostaje direktor
 Luka Gerlanc/Cropix

Njemačka grupacija Chiron Grupa, koja ima sjedište u Tuttlingenu, preuzela je 90 posto udjela u zadarskoj inovativnijoj industrijskoj tvrtki High Speed Technique (HSTEC). Vrijednost transakcije nije objavljena, no u zadarskoj tvrtki ističu kako će ovom akvizicijom imati značajne dobrobiti, uključujući širinu inženjerske stručnosti, ali i koristi od globalne prisutnosti Chiron Grupe.

High Speed Technique osnovali su Željko Goja, Mladen Šarlija i Frane Marasović. Od njih troje samo je najmlađi, Mladen Šarlija, zadržao vlasnički udjel u tvrtki (10 posto). On, kako stoji u priopćenju objavljenom na web stranicama Chiron Grupe, ostaje u kompaniji na menadžerskoj poziciji i vodit će je u narednom razdoblju. Prije izvjesnog vremena Željko Goja otišao je u mirovinu, a Frane Marasović vodi sestrinsku kompaniju Elektrokontakt.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Razvoj i dizajn

Nakon ove transakcije zadarska tvrtka mijenja i službeni naziv u Chiron Croatia, a Mladen Šarlija postaje/ostaje direktor. HSTEC će, kako se najavljuje, nastaviti poslovanje kao brend, odnosno dio brend udruženja Chiron Grupe: Chiron, Stama, Factory 5, CMS, Greidenweis.

Istovremeno, tvrtka će nastaviti svoje dosadašnje poslovanje: razvoj, dizajn i proizvodnju visokobrzinskih motorvretena, inženjering i prilagođena rješenja u industrijskoj automatizaciji, kao i servis i popravak vretena. Osim toga, HSTEC će nastaviti ovlašteno zastupanje tvrtki Balluff, Bosch Rexroth, Hofmann, Wittenstein Alpha i Mitutoyo za hrvatsko tržište.

Tvrtke koje predstavljaju HSTEC u Njemačkoj i Kini također će ostati nepromijenjene i nastavit će poslovanje.

HSTEC su u pregovorima oko ove transakcije savjetovali InterCapital i Proventis kao financijski savjetnici te Buterin & Partneri kao pravni. Grant Thornton bili su financijski i porezni savjetnici Chiron Grupe, a Ilej & Partneri pravni.

Chiron Grupa specijalizirana je za CNC-upravljanje, vertikalne obradne centre za obrade glodanjem i tokarenjem te za prilagođena rješenja i automatizaciju, digitalne proizvode i usluge. Ovom akvizicijom ona će, kako je pojašnjeno, proširiti svoje kapacitete i jačati kompetencije: razvoj, proizvodnju i montažu motorvretena i vretena za obrade tokarenjem, kao i naprava za stezanje obradaka za obradne centre proizvedene u Grupi.

Osim toga, Chiron Grupa širi svoje usluge diljem svijeta, uključujući popravak i optimizaciju vretena u postojećim strojevima. Uz budući Chiron Croatia, Chiron Grupa je prisutna u istočnoj Europi s još jednom tvrtkom te će postupno razvijati i ulagati u zadarsku lokaciju, gdje se nalazi pogon dosadašnje tvrtke HSTEC.

HSTEC ima više od 100 zaposlenika, od kojih su 25 inženjeri. Njegovim preuzimanjem broj zaposlenika u Chiron Grupi povećava se na otprilike 1900.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Investicijski ciklus

U prošloj poslovnoj godini HSTEC je ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 80 milijuna kuna, što je rast od gotovo 15 posto u odnosu na pandemijsku 2020. godinu. Neto dobit iznosila je više od 6,5 milijuna kuna te je ostvarena neto marža od 8,26 posto.

Od osnutka HSTEC stalno ulaže i razvija se. Tako je od 2016. godine proveo dva uzastopna velika investicijska ciklusa u tehnološku obnovu. Tijekom njih izgrađeno je tisuću četvornih metara proizvodnih hala, na što se nadovezala nabavka šest visokovrijednih, najmodernijih strojeva. Također, obnovili su strojni park te su uveli neke nove tehnologije, poput laserskog zavarivanja, 3D printanja...

Prije četiri godine krenuli su u digitalizaciju vlastitog poslovanja koju su dovršili integracijom svih poslovnih procesa. U svakom od investicijskih ciklusa investirano je po 1,5 milijuna eura, dok je u sam proces digitalizacije uloženo oko 200 tisuća eura.

Prekretnica u razvoju zadarske inovativne kompanije bila je 2009. godina, kada je uprava tvrtke u vrijeme najžešće financijske krize pokrenula investicijski ciklus vezan uz proizvodnju robotskih ćelija. Danas taj segment proizvodnje nosi gotovo polovicu prihoda kompaniji.

"Dok drugi govore o robotizaciji, mi je provodimo"

- U segmentu robotike i dalje nam je najznačajniji partner Njemačka. Osim Hrvatske, najznačajnije tržište nam je ova regija. Robotizacija, automatizacija i digitalizacija su termini koji se danas često upotrebljavaju u medijima. Mi to doista i provodimo. Svi naši proizvodi, počevši od motorvretena, su takvi.

To znači da su već opremljena najmodernijim senzorskim sustavima, da su potpuno digitalizirana i spremna za ugradnju u tzv. pametne tvornice. To je ta Industrija 4.0 o kojoj se govori - kazao nam je nedavno Mladen Šarlija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:46