ZAMALO NOVI KRAH

Četiri dana nakon strujnog kolapsa na Balkanu dogodio se i energetski europski potres: ‘Bilo je dobitnika, ali i gubitnika‘

Epex je prošlog utorka bio primoran privremeno razdvojiti trgovanje na više platformi

Kratki kolapsi u opskrbi strujom mogli bi postati europska svakodnevica zbog velike uvezanosti mreža - na slici prizor iz Hrvatskog operatora prijenosnih mreža (HOPS)

 Davor Pongracic/cropix/Cropix

U ‘sjeni‘ istrage o uzrocima kolapsa opskrbe strujom koji je 21. lipnja pogodio Albaniju, Crnu Goru i dijelove BiH i Hrvatske, u utorak, 25. lipnja dogodio se ‘softverski‘ kvar na najvećoj europskoj burzi struje Epex zbog čega je privremeno obustavljano jedinstveno trgovanje na njoj.

- Epex Spot je imao tehnički problem sa svojim sustavom trgovanja. Kako je postalo jasno da se problem ne može riješiti unutar vremenskog okvira predviđenog postupcima spajanja tržišta jedinstvenog povezivanja za dan unaprijed (SDAC), Epex Spot je službeno proglasio djelomično odvajanje i proveo dražbenu sesiju u skladu s postupkom djelomičnog odvajanja - navodi se u priopćenju Epexa čije je sjedište u Parizu. Spomenuto razdvajanje inače jedinstvenog trgovanja strujom izazvalo je snažne cijenovne poremećaje i dodatne troškove za europske trgovce i, posredno, elektrodistribucije, a kako bi se spriječili daljnji gubici Epex je ‘razdvojio‘ trgovanja na više ‘platformi‘.

Gotovo poput europske mreže opskrbom električnom energijom koje je objedinjeno u tolikoj mjeri da ‘iskapčanje‘ ili kvar na jednoj važnijoj trafostanici ili dalekovodu na granici Grčke i Albanije može izazvati prekid opskrbe u Crnoj Gori ili Dalmaciji, i europsko trgovanje strujom toliko je ‘uvezano‘, da ‘softverski‘ kvar na burzi u Francuskoj izaziva snažne poremećaje na tržištu u Njemačkoj ili Švicarskoj.

Prema informacijama portala Montelnews, zbog tehničkih poteškoća Epexa, trgovci koji plasiraju struju u Njemačkoj plaćali su je na burzi 25. lipnja po astronomskih 492 eura za megavatsat. Za usporedbu na Epexu je trgovanje ‘dan unaprijed‘ isporukom električne energije za 1. srpnja okončano cijenom od 87,8 eura za megavatsat, uz dnevne ‘pikove‘ od 166,7 eura za megavatsat.

- Bilo je dobitnika i gubitnika, ovisno o tome što su sudionici na tržištu kupili ili prodali... potencijalno od 10 milijuna do 100 milijuna eura, ovisno o portfelju i postotku zaštite - komentirao je događaje na Epexu od 25. lipnja za Montelnews trgovac sa sjedištem u Nizozemskoj. Isti izvor prenosi ocjene sudionika na burzi da su trgovci i elektrodistribucije slične poremećaje prošli za vrijeme energetske krize u proljeće i ljeto 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dio sudionika na tržištu, navodi spomenuti portal, nezadovoljan je činjenicom da se spomenuti softverski kvar uopće mogao dogoditi kao i reakcijom Epexa na kvar te razmatraju ‘pravne korake‘ u odnosu na štetu koju su pretrpjeli. Kao i uvijek, navode izvori Montelnewsa s tržišta, javile su se i sumnje je li se sve dogodilo slučajno jer, prema pripadajućim tumačenjima, nisu zabilježeni samo burzovni poremećaji u pogledu cijene nego i u pogledu neuobičajeno velikog broja ponuđenih ‘megavatsati‘ struje na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:16