radionica

Budućnost energetskog sektora u Hrvatskoj: kako mu osigurati finacijsku i tehničku potporu

Na radionici, koja je nastavak provođenja Sporazuma o razumijevanju EIB-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potpisan u siječnju 2021 godine, osim predstavnika organizatora govoriti će i predstavnici Europske komisije i poslovnih banka
Anton Kovačev
 Boris Kovacev/Cropix

Kako osigurati finacijsku i tehničku potporu energetskom sektoru u Hrvatskoj u borbi protiv klimatskih promjena i energetskog prijelaza glavna je tema dvodnevnog seminara u organizaciji Europske investicijske banke i Ministarstva gospdarstva i održivog razvitka Republike Hrvatske, koji se u on-line formatu održava od 5. do 6. srpnja 2021 godine.

Pored novih fondova za financijsku i tehničku podršku koje su spremili Europska Unija i EIB kako bi podržali globalnu borbu protiv klimatskih promjena, a čija vrijednost premašuje jednu bilijardu eura, sudionicima će biti predstavljen i Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade Republike Hrvatske, strateški plan ulaganja u područje energetike i prijelaza hrvatskog gospodarstva u CO2 neutralno gospodarstvo.

Osim mogućnosti za financiranje razvoja obnovljivih izvora energije, predstavnici hrvatskog javnog i privatnog sektora te najveća poduzeća koja posluju u okviru energetskog sektora, imati će priliku čuti i nešto više o novim izvorima financiranja projekata iz područja zelene mobilnosti, novih izvora energije poput vodika, podizanja učunkovitosti raspodjele električne energije, te uvjetima za korištenje Fonda za ujednačen prijelaz EU-a. Organizatori će predstaviti i mogućnosti financiranja projekata podizanja energetske učinkovitosti privatnih, javnih i poslovnih objekata u Hrvatskoj i odgovoriti na upite sudionika.

Na radionici, koja je nastavak provođenja Sporazuma o razumijevanju EIB-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potpisan u siječnju 2021 godine, osim predstavnika organizatora govoriti će i predstavnici Europske komisije i poslovnih banka.

- Radionica „Financiranje energetskog sektora u Hrvatskoj“ je namijenjena predstavnicima kako energetskog sektora u Hrvatskoj tako i javnog i privatnog sektora, kako bi se predstavile nove investicijske mogućnosti koje Hrvatskoj otvara plan Europske unije za ostvarenje ugljične neutralnosti do 2050. godine. Radi se o ulagačkom valu vrijednom više od jedne bilijarde eura koji može očuvati planetu od daljih klimatskih promjena ali i temeljito preoblikovati europsko i hrvatsko gospodarstvo te otvoriti na tisuće radnih mjesta i donijeti jednu novu kvalitetu života. Hrvatska ne bi smjela propustiti ovu povjesnu priliku kojom svoj razvoj može učiniti zelenim i dugoročno održivim, a EIB je spreman pomoći ne samo povoljnim financiranjem nego i podrškom za pripremu projekata - rekao je Anton Kovačev, voditelj ureda EIB u Hrvatskoj.

Više informacija o sudjelovanju i načinu prijave na radionicu možete naći na internetskim stranicama Europske investicijske banke i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:52