DO 2050. U URBANIM SREDINAMA ĆE ŽIVJETI 70% STANOVNIŠTVA

Brza optička mreža prvi je korak prema digitalizaciji gradova, donijet će brojne dobrobiti za građane i gospodarstvo

Budući da troši daleko manje energije u odnosu na postojeće bakrene tehnologije poput ADSL-a, optička mreža doprinosi održivom razvoju Interneta
 Vincent_st_thomas/iStock

U vremenima kad se 80 posto svjetskog BDP-a ostvaruje u gradovima u kojima će, kako se očekuje, do 2050. živjeti čak 70 posto ukupnog stanovništva, nužno je raditi na digitalnoj transformaciji gradova i poticati održivo okruženje koje će odgovoriti na brojne izazove s kojima se gradovi susreću – od organizacije prometa, osiguravanja kvalitetnog obrazovanja do rješavanja problema otpada i zagađenja zraka te optimizacije javnih usluga i osiguravanja cjelokupne podrške u poslovanju. Pametni gradovi će obogatiti živote stanovnika i učiniti lokalne samouprave transparentnijim i učinkovitijim u odgovoru na potrebe svojih građana, a aplikacije pametnih gradova promijenit će način na koji gradovi funkcioniraju i u kojima danas živimo i radimo. No da bi se to postiglo nužno je unaprijediti postojeću infrastrukturu.

Za razvoj i jačanje urbane infrastrukture, međusobno povezane tehnologije imaju ključnu ulogu u prijenosu i prilagođavanju podataka u sadržajan materijal. Takvu tehnologiju omogućuju brze optičke mreže, koje podržavaju komunikacijsku infrastrukturu za prijenos ogromne količine podataka s jednog kraja na drugi. Upravo one predstavljaju temelj za razvoj ekološki prihvatljivih, pametnih rješenja koja donose brojne dobrobiti za građane i gospodarstvo. Značajke visoke propusnosti i niske latencije ove mreže olakšavaju brojne ključne primjene u pametnim gradovima, uključujući pametne mreže za poboljšanje energetske učinkovitosti, pametne zdravstvene preglede, senzorske mreže za poboljšanje javnih usluga i korištenje infrastrukture, pametnu mobilnost za optimiziranje prometnih tokova i poboljšanje sigurnosti te brojne druge.

Prednosti optike

U fokusu pametnih gradova je komunikacija, od komunikacije između gradskih odjela i organizacija, do komunikacije unutar samog grada za stanovnike i sve njegove posjetitelje koja podrazumijeva prijenos podataka (internet), glasovne usluge (fiksne i mobilne) te usluge videa i zabave (OTT) . Sve to zahtijeva velike kapacitete i velike internetske brzine na razini cijelog grada na koje će nabolje odgovoriti Telemachova 10 Giga optička mreža, za razliku od tradicionalne bakrene tehnologije koja ima svoja ograničenja te ne može na adekvatan način odgovoriti na privatne, poslovne i javne potrebe koje nadilaze mogućnosti ovih zastarjelih mreža. Budući da troši daleko manje energije u odnosu na postojeće bakrene tehnologije poput ADSL-a, optička mreža doprinosi održivom razvoju Interneta. Prema studijama koje su uspoređivale potrošnju energije pojedinih tehnologija, optičke mreže imaju do 200 puta veće brzine i kapacitete od bakrene tehnologije uz istu potrošnju energije za krajnjeg korisnika, odnosno sami uređaji kod korisnika ne troše više od onih za bakrene tehnologije, ali daju znatno veće kapacitete za prijenos podataka.

image
Bryony Van Der Merwe/Alamy/Alamy/Profimedia

Brže skidanja iz clouda

Telemach prvi u Hrvatskoj implementira najnapredniju 10 Gbps tehnologiju koja već danas korisnicima omogućuje pakete s brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno i do 40 puta većim u paketu od 2 Gbp/s. Telemachove simetrične brzine i kapaciteti dostupni su i za kućanstva pa ono što je do dolaska Telemacha bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike, danas je dostupno svima, na onim područjima gdje je Telemach prisutan s ovom naprednom tehnologijom. Telemach prepoznaje današnje potrebe, kad se sve više poslova obavlja iz topline doma te prijenos sadržaja prema internetu odnosno cloudu postaje jednako bitan kao i preuzimanje sadržaja sa interneta, na čemu je bio fokus postojećih mreža. Stoga najveći paket od 2 Giga osigurava jednako brzo skidanje sadržaja visoke rezolucije iz clouda kao i pohranu ili dijeljenje tog sadržaja prema Internetu.

Iako je Telemach s izgradnjom optičke mreže započeo u Zagrebu prije 10 mjeseci, usluga je već danas dostupna za oko 50.000 kućanstava, dok u sljedećih pet godina Telemach optikom planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava. Dolazak 10 Giga mreže u manja mjesta će ovisiti o razvojnim planovima lokalnih zajednica za koje se očekuje da će krenuti s pripremom projekata za natječaj financiranja koji se planira sljedeće godine, u kojem Telemach planira aktivno sudjelovati.

Izgradnjom optičke 10 Giga mreže Telemach se zbog brojnih tehnoloških prednosti ove mreže pozicionirao kao infrastrukturni inovator.

Općenito gledajući, tehnologije brzog interneta predstavljaju temelj za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti koje nam danas još nisu niti poznate. Važnu ulogu u tome, uz optiku, ima i 5G mreža koja donosi velike brzine na mobilnoj mreži, a kojom će Telemach do početka iduće turističke sezone pokriti područje cijele Hrvatske gdje postoji korisnička potreba.

Kako bi korisnici što prije zakoračili u budućnost, Telemach je osigurao uređaje koji podržavaju 5G mrežu budućnosti, kao i mobilne pakete koji uključuju 5G brzine bez dodatne naknade za nove i postojeće pretplatnike te neograničene minute i SMS-ove. Najnovija generacija mobilne telefonije omogućit će još brži razvoj Interneta stvari (IoT), pametnih domova i pametnih gradova, gdje su svi uređaji međusobno povezani i razmjenjuju informacije. Inovacije kojima već svjedočimo moći će ostvariti svoj puni potencijal i značajno poboljšati svakodnevni život ljudi te omogućiti održivi razvoj društva.

Pametni gradovi podrazumijevaju povećanje kvalitete i standarda života, ali i jačanje konkurentnosti gospodarstva baziranog na znanju i inovacijama pa su digitalizacija i ekološki odgovoran održivi razvoj nezaobilazni trendovi u budućem razvoju gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:43