zahtjevan posao

Brodosplit s grčkim Avaxom završio montažu čeličnog dijela vijadukta Prapratno

Brodosplit je završio montažu čeličnog dijela gornjeg ustroja vijadukta Prapratno na trasi pristupne ceste za Pelješki most
Vijadukt Prapratno
 Brodosplit

S grčkim Avaxom ugovorena je kompletna izrada i montaža na gradilištu čelične konstrukcije vijadukta Prapratno dugačkog 212 metara i teškog oko 600 tona. Najveći raspon između dva stupa je 50 metara. Brodosplit je u svojim radionicama izradio i pobojao konstrukciju sastavljenu iz pet segmenata, transportirao ih do gradilišta te na gradilištu segmente međusobno spojio zavarivanjem.

Nakon toga su ih naguravali hidrauličkim pumpama od istoka prema zapadu u konačni položaj. Posao na gradilištu izvelo je 30 stručnih radnika i inženjera.

image
Vijadukt Prapratno
Brodosplit

Segmenati su nakon izrade pobojani u kondicioniranim halama i transportirani morem do samog gradilišta.

- Ovakvim načinom izrade i montaže postigla se zahtijevana kvaliteta i dugotrajnost konstrukcije koja mora zadovoljiti uvjet na trajnost konstrukcije od 100 godina - pojasnili su iz Brodosplita.

image
Vijadukt Prapratno
Brodosplit

Iz Brodosplita su segmenti vijadukta dopremljeni u luku Prapratno trajektom Jadrolinije, te su od pristaništa do mjesta ugradnje transportirani isključivo noću samohodnim modularnim transporterima SPMT velike nosivosti uz povremena zatvaranja prometnica na tim dionicama zbog gabaritnog transporta. Najveći segment je dužine gotovo 50 metara i težine 126 tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05