DOBRODOŠAO BONUS

Britanski industrijski div radnicima zbog krize i rasta životnih troškova isplaćuje 2000 funti

IG Metall u Njemačkoj priprema se za pregovore o povećanju plaća od 7 do 8 posto za 3,9 milijuna radnika u sektoru

Rolls-Royce 

 Paul ELLIS/POOL/AFP

Veliki britanski proizvođač avionskih motora Rolls-Royce objavio je da će zbog rasta životnih troškova radnicima jednokratno isplatiti po 2000 funti (oko 17.500 kuna), što uključuje 11.000 tvorničkih radnika te oko 3000 nižih menadžera.

Radnicima je za ovu godinu već najavljeno povećanje plaće od 4 posto, što će se računati počevši od ožujka, piše Financial Times. Ta je kompanija s gotovo 20.000 zaposlenika jedna od najvećih proizvodnih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanski dnevnik navodi kako su se još neki poslodavci posljednjih tjedana odlučili za dodatke plaćama zaposlenika kako bi im pomogli uslijed naraslih troškova za hranu i energente, ali takvih primjera zasad nema mnogo. Tako je Lloyds Bank ovoga mjeseca najavio da će njegovih 64.000 zaposlenika primiti bonus od 1000 funti.

Nema trajne povišice

Rolls-Royce si ne može priuštiti jednostavno trajno povećanje plaća radnika jer bi to naštetilo budućoj konkurentnosti kompanije i bilo bi neodgovorno, objasnio je u pismu radnicima glavni izvršni direktor Warren Eas i dodao da bi to značilo prevelik dugoročni trošak za plaće u vrlo nesigurnim vremenima.

Tvrtka je inače bila snažno financijski pogođena tijekom koronakrize i prekida u zračnom prijevozu, zbog čega je tijekom pandemije i otpustila velik broj radnika.

Veliki profiti

Isplata 2000 funti radnicima će, smatraju u vodstvu kompanije, pomoći u "sadašnjoj iznimnoj ekonomskoj klimi", a ponuđeno dizanje plaće od 4 posto najveće je godišnje povećanje u deset godina. Zajedno s jednokratnom isplatom u gotovini, te će mjere predstavljati povećanje radničkih primanja od ukupno 9 posto.

Zahtjevi za povećanje plaća zbog inflacije sve su češći, a ovoga vikenda u Belgiji se i prosvjedovalo. Kako je pak izvijestio Reuters, najmoćniji sindikat u Njemačkoj, IG Metall, priprema se za pregovore o povećanju plaća od 7 do 8 posto za oko 3,9 milijuna radnika u sektoru.

Sindikalisti, između ostaloga, kažu da su proizvođači automobila poput Mercedes-Benza i BMW-a ostvarili velike profite i mogu si priuštiti povišice plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:58