IZRAČUNALI SU SVE

Britanci traže niže cijene dizela: Pogledajte Hrvate, kako oni ovo mogu!?

Izračun RAC-a za Hrvatsku je 1,56 eura za litru dizela, dok je trenutna cijena 1,38 eura

Ilustrativna fotografija

 Frederic J. Brown/Afp

Proučivši cijene dizela u 18 europskih zemalja koje imaju usporediv porezni i carinski namet na gorivo, britanski autoosiguravatelj RAC prije desetak dana utvrdio je da se najjeftiniji dizel toči u Hrvatskoj, a najskuplji u Velikoj Britaniji. Dok Britanci, prema izračunu RAC-a, litru dizela plaćaju prosječnih 1,82 eura, istovrsni pokazatelj za Hrvatsku bio je 1,56 eura, što je cijena bez Vladinih mjera ograničenja koje trenutno dizel ‘drže‘ na 1,38 eura za litru.


- Ne vidimo dobar razlog zašto trgovci u Velikoj Britaniji ne snize cijene na pumpama. Važno je napomenuti da je u Sjevernoj Irskoj, gdje postoji veća konkurencija za goriva u nedostatku dominacije supermarketa, prosječna cijena dizela samo 1,7 eura - ističu u RAC-u, čija je analiza usredotočena na marže koje uzimaju trgovci. Isti izvor, naime, raspolaže podatkom da je veleprodajna cijena i dizela i benzina u Velikoj Britaniji 1,1 euro za litru. S druge strane, prosječna cijena eurosupera na benzinskim crpkama u Ujednjenom Kraljevstvu (UK) je 1,75 eura, odnosno niža je od dizela za osam centi. Za RAC je sporan i odraz poreznih i carinskih nameta UK-a na cijene na crpkama.


- Zanimljivo je da dok Francuska ima istu stopu PDV-a kao UK od 20 posto, Italija i Belgija imaju više stope od 22 posto odnosno 21 posto, ali još uvijek naplaćuju manje na pumpama. U Irskoj, gdje je dizel u predgrađima jeftiniji nego u UK, carina je također niža, ali je PDV za tri posto veći i iznosi 23 posto - komentiraju autori RAC-ove analize.

Cipar i Latvija

Kada je u pitanju nesrazmjer utjecaja carina na cijene goriva među europskim zemljama, RAC, među ostalim, napominje kako je carina i na benzin i na dizel na Otoku smanjena sa 68 centi na 62 centa u proljeće 2022. kako bi se ublažio teret brzo rastućih cijena goriva nakon ruske invazije na Ukrajinu. Unatoč smanjenju carina, UK i dalje ima najvišu stopu carine na dizel u Europi uz Italiju u kojoj je dizel još uvijek jeftiniji od UK-a.


- Prosječna maloprodajna marža na dizel, kao razlika između isporučene veleprodajne cijene i maloprodajne cijene bez PDV-a, u Velikoj Britaniji iznosi 21 cent. To je šokantnih 12 centa od dugoročnog prosjeka od 9 centa - komentiraju u britanskom osiguravatelju, koji je na tamošnjem tržištu još poznatiji po uslugama servisa i pomoći na cesti vozačima.


Iza Velike Britanije, na RAC-ovoj listi, po skupoći dizela dolaze Belgija i Irska s cijenom od 1,76 eura za litru i Italija, na čijim se crpkama dizel toči po prosječnih 1,74 eura za litru. Njemačka je, primjerice, točno u sredini ljestvice s cijenom od 1,67 eura za litru.

image

Ilustracija, benzinska crpka Ine u Splitu

Ante Cizmic/Cropix


Uz Hrvatsku, najjeftiniji dizel toči se na Cipru (1,55), u Latviji (1,57) i Austriji, za koju je izračun RAC-a 1,61 eura dok, primjerice, podaci Hrvatskog autoklub za austrijsko tržište daju podatak o prosječnih 1,58 eura uz napomenu da cijene variraju prema lokaciji i distributeru. Dok je u Velikoj Britaniji nastala čudna situacija da je eurosuper jeftiniji od dizela, u nas je još uvijek dizel, trenutno za ‘reguliranih‘ devet centa, jeftiniji od eurosupera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:17