CIJENA POPLAVA

Boris će financijski biti strahovito bolan za Europu, no ima nekih i koje je usrećio: ‘Ako će itko zaraditi, to će biti oni!‘

Poplave su za Europu najskuplja prirodna opasnost

Poplava u Dresdenu

 Jens Schlueter/Afp

Gospodarski gubitci zbog posljednjih poplava u srednjoj Europi su golemi. Prve procjene pokazuju da bi troškovi poplava izazvanih Borisom mogli premašiti milijardu eura, no budući da kiše i oluje i dalje ne prestaju, broj žrtava i šteta nastavlja rasti.

Sugerira se tako kako će šteta iznositi od nekoliko stotina milijuna eura pa do više od jedne milijarde eura, izvijestio je Reuters pozivajući se na prve procjene agencije za kreditni rejting Morningstar DBRS.

Poplave su za Europu najskuplja prirodna opasnost, stoji u izvješću konzultanata iz britanske tvrtke JBA Risk Management. Samopoplave uzrokovane koštaju 7,8 milijardi eura svake godine i očekuje se da će se povećati kako gospodarstva nastavljaju rasti u područjima s visokim rizikom od poplava, a klimatske promjene dovode do većih i intenzivnijih oborina.

image

Poplave u Poljskoj, arhivska fotografija

Michal Meissner/pap/profimedia/Michal Meissner/pap/profimedia

Tako su Poljska, Rumunjska i austrijska vlada pripremile stotine milijuna eura hitnih sredstava, a češka vlada razmatra izmjenu proračuna za 2024. zbog šteta povezanih s poplavama.

Valja dodati i kako sveukupna šteta na infrastrukturi, zgradama i imovini te povećanje izdataka za spašavanje i pomoć također mogu izazvati smanjenje proizvodnje i gospodarske aktivnosti, kako tvrdi Grzegorz Dróżdż, tržišni analitičar Conotoxia Investa.

Naime, ti čimbenici obično dovode do negativnog utjecaja na proračune i trgovinu, što se očituje kao povećanje deficita i pogoršanje trgovinske bilance, zbog smanjenja izvoza i porasta uvoza.”

- Poplave s kojima se trenutačno suočavaju Poljska, Češka i Austrija zasigurno će biti vrlo bolne i skupe za stanovništvo te će negativno utjecati na već opterećene proračune - rekao je Dróżdż.

image

Poplava u Dubrovniku, ilustracija

Bozo Radic/Cropix

Neke od tvornica i trgovina pogođenih poplavama zatvorile su proizvodne linije, među njima kemijska tvornica BorsodChem u Ostravi u Češkoj, češki proizvođač pića Kofola CeskoSlovensko i koksara OKK Koksovny - jedan od najvećih proizvođača ljevaoničkog koksa u Europi - obustavljena proizvodnja kemikalija, izvijestio je Reuters.

Ako će netko zaraditi od poplava, to će biti osiguravajuća društva. Dobar dio onih koji se nisu ranije osigurali od poplava, sada to planiraju učiniti. Nizozemski najveći osiguravatelj PZU već je, radi zabrinutosti stanovništva od vremenskih nepogoda, prijavio deset posto rasta prihoda, izvještava Bloomberg pozivajući se na podatke brokerske kuće Ipopema.Talijanski osiguravatelj Generali bilježi snažne prihode od životnog osiguranja u prvom tromjesečju 2024 Allianz, najveći europski osiguravatelj, bilježi dvoznamenkasti skok dobiti.

Analitičari također naglašavaju kako će obnova nakon poplava dati poticaj građevinskom sektoru.

- Ova situacija također može potaknuti nova ulaganja u modernu tehnologiju, kao i otporniju i razvijeniju infrastrukturu- objašnjava Dróżdż.

Najviše cijene poplava morat će pak platiti osiguravatelji koji posluju u Češkoj. Mario De Cicco, potpredsjednik globalnog osiguranja i mirovinskih ocjena u Morningstaru DBRS, rekao je za Euronews Business kako “na temelju najnovijih dostupnih informacija, najviše osiguranih nekretnina ima Češka, gdje je praksa osiguranja od elementarnih nepogoda mnogo zastupljenija u ostalim srednjoeuropskim državama pogođenim Borison.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:59