DOKAPITALIZACIJA

Bank of America aranžer treće investicijske runde u Bellabeat

Hrvatski scaleup dosad je primio 100 milijuna dolara ulaganja, čime je treći kod nas iza Infobipa i Rimac Automobila

Bank of America Merrill Lynch u New Yorku i ured Bellabeat u Zagrebu

 Bellabeat

Bellabeat, jedan od 12 hrvatskih startupa koji su toliko veliki da ih opisujemo novim terminom, kao scaleup, pri zaključivanju je treće investicijske runde. Domaći wellness tehnološki scaleup fokusiran na osnaživanje žena objavio je da će mu aranžer na tom poslu biti Bank of America, druga najveća investicijska banka u SAD-u i treća na svijetu.

Sandro Mur, suosnivač i direktor Bellabeata, kaže da je Bank of America u njegovoj trećoj investicijskoj rundi medijator i aranžer financiranja te okuplja investitore i vodi investiciju. Očekuje da će runda biti zatvorena u idućih 15-ak dana.

image

Sandro Mur

Bellabeat

- Bellabeatu to omogućava da dobijemo ulagače iz Amerike i Europe kojima prodajemo vlasničke udjele, odnosno dionice. Tvrtka se financira prodajom vlasničkih udjela, čime nam se povećava tržišna vrijednost - kaže Mur.

Pametni nakit

Dodaje da je ovaj hrvatski scaleup dosad primio više od 100 milijuna dolara investicija od 28 investitora. Po tome je Bellabeat treća nova visokotehnološka tvrtka u Hrvatskoj po iznosu primljenih investicija. Na prvom mjestu je Infobip s 300 milijuna dolara primljenog ulaganja, a zatim Rimac grupa, odnosno Rimac Automobili s 208,9 milijuna dolara.

Bellabeat je u Hrvatskoj najpoznatiji kao proizvođač pametnih narukvica. Američki časopis Business Insider u veljači prošle godine njegove je narukvice Leaf Urban i Leaf Chakra proglasio najboljim pametnim nakitom na svijetu. Lani je hrvatski scaleup lansirao i novi proizvod, narukvicu Ivy, koja je dobila više od 50.000 predbilježbi.

Iako u hrvatski scaleup ima velike konkurente, poput Applea, Mur ističe da Ivy ima naprednije mogućnosti. Može procijeniti kad bi njegova korisnica trebala odustati od iduće vježbe jer se osjeća toliko iscrpljeno da bi se mogla razboljeti. Tu procjenu rade napredni algoritmi koje je Bellabeat interno razvio i koji su trenirani na najvećoj privatnoj bazi zdravstvenih podataka u Hrvatskoj. Bellabeat ima više od 100 milijardi skupova zdravstvenih podataka o svojim korisnicima.

Unatrag dvije godine Bellabeat se fokusira na pretplate i gradi najveći svjetski wellness klub za žene. Dosad je scaleup, koji su pokrenuli hrvatski matematičar Sandro Mur i slovenska umjetnica Urška Sršen, prodao više od 2 milijuna svojih uređaja, a ima više od 8 milijuna korisnika svoje cloud wellness platforme.

Tim stručnjaka

Stephen Bloom, glavni direktor Bank of America Merrill Lynch, kaže da je oduševljen suradnjom s Bellabeatom, s kojim dijeli iste ciljeve i vrijednosti.

- Tim visoko rangiranih stručnjaka Bank of America posvećen je Bellabeatu budući da ta tvrtka raspolaže visokovrijednom tehnologijom i iskustvom u području zaštite zdravlja i wellnessa, zahvaljujući kojima postiže vrhunsku tržišnu valuaciju - kaže Bloom.

Dodaje da poslovni profil i istaknuti položaj u sektoru čine ulaganje u Bellabeat atraktivnim za širok krug klijenata Bank of America, u velikom rasponu ulagačkih strategija i zemljopisnih područja.

Inače, Bellabeat je 2013. i 2014. primio prve investicije. Tada su u njega uložili Startupbootcamp i najpoznatiji svjetski startup, inkubator Y Combinator. Potom je primio prvu milijunsku investiciju ulagača iz Silicijske doline.

Godine 2014. u Bellabeat je 4,5 milijuna dolara uložila skupina ulagača predvođena glumicom Jessicom Albom, kreatorom i vodećim programerom Gmaila Paulom Buchheitom te osnivačem TechCruncha Michaelom Arringtonom.

Sadašnja vlasnička struktura Bellabeata nije poznata. Neslužbeno se komentira da je tvrtka dio svojih ulagača isplatila, a posljednju veliku investicijsku rundu 2018. predvodio je AOL Ventures s 14,2 milijuna dolara investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:41