Akvizicija

Asseco SEE preuzeo najdinamičniji splitsko-zagrebački IT duo

Sistemski integrator Asseco SEE preuzimanjem dvije hrvatske tvrtke planira stvoriti novu vertikalu unutar svoje organizacije te softverske proizvode IT Sistema i eVisiona prodavati na međunarodnom tržištu
Damir Popović

Splitsko-zagrebački duo, tvrtke IT Sistemi i eVision, od sada su dio Asseco SEE grupe. Jedan od najvećih sistemskih integratora i jedan od najvećih pružatelja fintech rješenja na hrvatskom tržištu preuzeo ih je kako bi ojačao ponudu za digitalizaciju internih procesa u kompanijama. Obje tvrtke sad su u 100-postotnom vlasništvu Asseca SEE. No, menadžment ostaje isti - Damir Popović i Zvonimir Mavretić.

Damir Popović, suosnivač i direktor tvrtke IT Sistemi kaže da ovaj potez vidi kao nastavak uspješnog poslovanja i priliku za daljnji rad. Tvrtka IT Sistemi je, prema podacima Fine, lani povećala prihod za 5,7 posto na 27,57 milijuna kuna i neto dobit digla za 28,8 posto na 5,56 milijuna kuna. U pet godina prihod tvrtke skočio je za gotovo 50 posto, a dobit za 3,5 puta.

- Ulazak u Asseco SEE grupu vidim prvenstveno kao krunu našeg dosadašnjeg rada te kao izvrsnu priliku za daljnji razvoj naših stručnjaka u tehnološki naprednom, globalnom okruženju, kojem i oni imaju puno toga za ponuditi - kaže Popović.

IT Sistemi i eVision su se do 2015. godine bavili istim poslom, ali na različitim tehnološkim platformama. Obje su tvrtke nudile ključ u ruke za sustave za upravljanje poslovnim sadržajem ili Enterprise Content Management. Radili su sve od izrade i uvođenja korporativnih intraneta preko obrade dokumentacije i primjene e-računa do digitalnih arhiva.

Sve su to usluge koje se očekuju da će se tražiti još više sada nakon što je Hrvatska uvela novu osobnu iskaznicu koja donosi državni login po uzoru na Facebook i Google, a u koji je odmah integriran i digitalni potpis te je sve to već uključeno u cijenu osobne iskaznice.

Razlika je bila u tome što je tvrtka eVision takva rješenja nudila na Microsoftovoj tehnologiji, a IT Sistemi na nizu ostalih platformi. Onda su napravili presedan na domaćem tržištu.

Prije šest godina umjesto da nastave konkurirati, dvije su se tvrtke odlučile na suradnju i time su stvorili najvećeg integratora i proizvođača softvera za upravljanje dokumentacijom u Hrvatskoj i BiH. Prema dostupnim podacima, u trenutku spajanja radili su za Atlantic na svih 11 tržišta, UniCredit i RBA u BiH, te Podravku, Hrvatski telekom, Grad Karlovac, OTP i Splitsku banku u Hrvatskoj. U BiH se na njihovim sustavima vrti 60 posto platnog prometa. Planovi su im bili još jača internacionalizacija poslovanja.

Marek Sieczak, operativni direktor Asseco SEE grupe kaže da su ušli u ovu akviziciju da bi napravili novu vertikalu u svojoj organizaciji. Nova vertikala temeljit će se na rješenjima za Business Process Management i Content Management.

- Ovaj segment rješenja i usluga bit će zasebna vertikala našeg poslovanja na razini grupe, a time ćemo ići u potpunu internacionalizaciju rješenja i znanja iz ove domene koje danas postoje u hrvatskim kompanijama IT Sistemi i eVision, uz postojeće ASEE timove u Rumunjskoj i Srbiji - zaključuje Sieczak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:48