OMIKRON I BURZE

Analitičari upozoravaju: ‘Postoje tri scenarija utjecaja nove varijante virusa na ekonomiju‘

Ekonomisti Goldman Sachsa izradili su nekoliko scenarija potencijalnog utjecaja nove varijante virusa na globalni ekonomski rast
 insta_photos/Shutterstock

Dok se čeka što će znanstvenici u iduća dva tjedna saznati u laboratorijima i objaviti o opasnosti koju zaista predstavlja omikron varijanta korona virusa, burzovni analitičari upozoravaju da će ta neizvjesnost vjerojatno i dalje utjecati na ponašanje investitora i kretanje na svjetskim tržištima.

Za nadati se da znanstvene spoznaje o omikronu neće značiti i reprize trgovanja koje se odigralo u petak, kad su europski indeksi pali više od tri posto, a američki više od dva posto, dok je zagrebački Crobex, slijedeći te negativne reakcije, pao za jedan posto. Početak tjedna s vijestima o dosad blagim slučajevima oboljenja koje uzrokuje omikron, što bi značilo da neće biti ozbiljnijih potresa u gospodarstvu, zasad su umirujuće djelovali na burze te su indeksi trgovinski dan započeli rastom. To indicira, kako piše jedan od analitičara na Bloombergu, da su investitori zaključili kako je bijeg od rizika manifestiran u petak bio pretjeran. Na Zagrebačkoj burzi, međutim, i ponedjeljak prijepodne je bio još u crvenom, a Crobex indeks u 10.30 u minusu 0,22 posto, na 1980 bodova.

U novonastaloj nesigurnosti valja pak podsjetiti da su visine s kojih su tog dana padali vodeći svjetski dionički indeksi zavidne, a to što je bio u pitanju najgori dan u godinu dana, zapravo znači da je protekla godina na burzama bila jako dobra.

Gledajući tako samo jedan od najpoznatijih indeksa, američki S&P 500, dojmljiv je rast koji se dogodio nakon zarona zabilježenog kad je izbila pandemija u ožujku prošle godine – tada je taj dionički indeks pao na 3768 bodova, a ovaj je ponedjeljak dočekao na 4594 bodova. U dosadašnjem dijelu godine rast mu je bio 24 posto. U pitanju je indeks koji uključuje 500 vodećih američkih burzovnih kompanija. Drugi američki indeks, Dow Jones Industrial Average, je zabilježio rast u ovoj godini od 15,4 posto, a Nasdaq Composite 22 posto.

Europski dionički indeksi su rasli skromnije, ali svuda je ovo bio period rasta, čemu se pridružio i domaći Crobex. On je lani na najnižim razinama bio 23. ožujka, koji je zaključio na 1364 boda, a ovaj je petak u odnosu na taj dan dočekao s rastom od 45,4 posto. U odnosu pak na početak ove godine, kada je bio na 1743 boda, Crobex je trenutačno bolji 13,8 posto. Njemački DAX je u dosadašnjem razdoblju ove godine rastao skoro 12 posto, a Euro Stoxx 50 više od 15 posto.

U međuvremenu, ekonomisti investicijske grupe Goldman Sachs izradili su nekoliko scenarija potencijalnog utjecaja nove varijante virusa na globalni ekonomski rast, a jedan od njih je da je omikron lažni alarm bez značajnog utjecaja na rast i inflaciju. Loš scenarij, u kojem se omikron širi brže od prethodne delta varijante, predviđa da bi u 2022. godini globalno gospodarstvo raslo 4,2 posto, odnosno 0,4 postotna boda ispod sadašnje njihove prognoze. Ako se pak pokaže da je omikron tek malo više prenosiv od delte, ali uzrokuje mnogo manje ozbiljna oboljenja, to bi bio tzv. normalizacijski scenarij u kojem bi rast globalne ekonomije mogao biti veći od njihove bazične progoze, a inflacija bi se smanjila. Kako su objavili, međutim, dok se ne bude znalo više o samom omikronu i vjerojatnosti pojedinog od tih scenarija, oni ne neće mijenjati svoje prognoze vezane za rast, inflaciju i monetarnu politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:10