OPSKRBA ENERGIJOM

Analitičari CNBC-a vide i Hrvatsku kao zemlju koja će odigrati važnu ulogu u smanjivanju uloge Rusije

Geografski smo dobro pozicionirani za zamjenu isporuka ruskog plina

Ilustracija plinovoda i Vladimir Putin

 Jeffrey Groeneweg/Afp/Profimedia

Uloga Rusije kao globalnog energetskog igrača smanjit će se, a SAD i Katar su među zemljama koje su spremne popunitii prazninu, kazali su analitičari za CNBC, a među ostalim navode i Hrvatsku kao zemlju koja je dobro geografski pozicionirana u procesu zamjene isporuka plina iz Rusije.

"Udio Rusije u globalnoj opskrbi LNG-om gotovo sigurno će se smanjiti u ovom desetljeću", rekao je za CNBC Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i prirodne resurse u političkoj konzultantskoj tvrtki Eurasia Group.

Napomenuo je da se uloga Rusije u segmentu ukapljenog prirodnog plina smanjivala čak i prije njezine invazije na Ukrajinu prošle godine. Zapadne sankcije, koje su uvedene zbog napada na susjednu Ukrajinu, dodatno su izbacile većinu stranih ulaganja iz ruskog LNG sektora.

Nemogućnost Rusije da kupi module za ukapljivanje, koji omogućuju pretvaranje prirodnog plina u LNG, otežat će njezine ambicije, rekao je S&P-ov direktor za plin za područje južne i jugoistočne Azije Zhi Xin Chong. "U ovom desetljeću Rusiji će biti iznimno teško proširiti svoje kapacitete za ukapljivanje s obzirom na široke sankcije koje su joj nametnute", poručio je Chong u e-mailu CNBC-u.

Dodao je da će ukupni kapacitet ruskih LNG postrojenja za proizvodnju prirodnog plina ostati nepromijenjeni, na 37 milijuna tona u idućih nekoliko godina.

No, do 2030. ukupni globalni kapacitet LNG-a porast će za 50 posto, na 671 milijun tona godišnje, a očekuje se da će ruski udio u ovom ‘kolaču‘ pasti na pet posto, sa sadašnjih 6,7 posto, projekcije su S&P-a.

Prije invazije na Ukrajinu, Rusija je u 2021. bila najveći svjetski izvoznik plina, kao i četvrti najveći izvoznik LNG-a nakon Australije, Katara i SAD-a. Očekuje se da će te zemlje popuniti tu prazninu, zajedno s drugim zemljama.

"Svjedočit ćemo mnogo većem naglasku na drugim zemljama kao što su SAD, Mozambik i Australija", rekao je Chong.

U prvoj polovini 2022. godine SAD je prestigao Katar i Australiju i postao najveći svjetski izvoznik LNG-a, prema američkoj upravi za energetske informacije (EIA), pozivajući se na podatke neprofitne organizacije Cedigaz.

Chong očekuje da će do 2030. godine SAD zauzeti 25 posto globalnog kapaciteta LNG-a, a Katar gotovo petinu.

Gloystein iz Eurasia Groupa također je naveo SAD i Katar kao "glavne dobitnike" jer se Rusija povlači iz svjetskog ekosustava LNG-a. "Novi projekti i proširenja postojećih postrojenja u SAD-u, kao i golema ekspanzija Sjevernog polja u Kataru značajno su ubrzani kako je Europa prošle godine brzo ušla na tržište LNG-a", rekao je.

Osim SAD-a i Katara, na njegovom je popisu i istočni Mediteran jer je ta regija geografski vrlo pogodna za zamjenu isporuka ruskog plina, posebno ističući kao dobitnike Italiju, Grčku i Hrvatsku.

"Istočnoafrički LNG, uključujući Mozambik i potencijalno također Tanzaniju, također bi mogao imati koristi", dodao je Gloystein.

No, upozorio je i na relativno uzak prozor mogućnosti s obzirom na težnju Europe da smanji ukupnu potrošnju plina kroz nadolazeća ograničenja upotrebe i ulaganja u alternativne domaće izvore opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56