LOŠE VIJESTI

Američka inflacija dosegnula gotovo 40-godišnji maksimum od 7,5 posto: Čeka se potez FED-a

Cijene su u cijelosti porasle, uključujući i troškove stanovanja, namještaja, rabljenih automobila i medicinskih troškova

Ilustracija

 Olivier Douliery/AFP

Ključna mjera za razinu inflacije u SAD-u popela se prošlog mjeseca na najvišu razinu u gotovo 40 godina. Indeks potrošačkih cijena porastao je za 7,5 posto u 12 mjeseci zaključno sa siječnjom, bez korekcije za sezonske promjene, objavio je u četvrtak američki Zavod za statistiku rada. To najveći godišnji porast cijena od veljače 1982. godine.

Ne uzimajući u obzir cijene hrane i energije, koje su obično nestabilnije od drugih, cijene su porasle za šest posto između siječnja 2021. i siječnja ove godine, što je, pak, najveći porast od kolovoza 1982.

Samo u siječnju cijene su porasle 0,6 posto, uključujući sezonske prilagodbe, što je ista stopa kao i u prosincu. To pripremilo teren za loše vijesti za one koji su se nadali da će mjesečni podaci ukazivati na usporavanje rasta cijena.

Cijene su u cijelosti porasle, uključujući i troškove stanovanja, namještaja, rabljenih automobila i medicinskih troškova.

Cijene hrane u siječnju su porasle za 0,9 posto, u usporedbi sa 0,5 posto u prosincu.

Uoči objave izvješća o potrošačkim cijenama u siječnju, analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su da je inflacija dosegnula 7,3 posto, nakon što je u prosincu iznosila sedam posto.

Agencija Reuters izvijestila je da bi, kada bi se potvrdile te procjene, to značilo da FED ne bi trebao biti previše agresivan u podizanju ključnih kamatnih stopa.

No, pokaže li se, pak, da inflacija iznad očekivanja, navodi se da će ojačati spekulacije da bi FED već u ožujku mogao povećati kamate za čak 0,50 postotnih bodova, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

Posljednjih godina rast tog tržišta poticala je vrlo labava monetarna politika FED-a, uz izdašne fiskalne poticaje američke vlade, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:06