Porezno rasterećenje

Američka gospodarska komora zauzima se za uvođenje 330 kuna dodatka za rad od kuće

Neoporeziva fiksna mjesečna naknada pokrivala bi troškove opreme i materijala potrebnog za rad od kuće ili s nekog drugog mjesta
Andrea Doko Jelušić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) i ove je godine objavila preporuke za daljnje porezno rasterećenje te se, između ostalog, zauzela za uvođenje neoporezive naknade za rad od kuće.

Ta neoporeziva fiksna mjesečna naknada pokrivala bi troškove opreme i materijala potrebnog za rad od kuće ili nekog drugog izdvojenog mjesta rada koje se smatra privatnim prostorom radnika.

Neoporeziva naknada troškova za rad od kuće uvedena je, kako je podsjetila, izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić u nizu susjednih zakonodavstva. U AmChamu su izdvojili primjer Slovenije, u kojoj mjesečni neoporezivi dodatak za rad od kuće iznosi pet posto plaće, ali ne više od pet posto prosječne slovenske plaće.

- Kad bi se uveo slovenski model određivanja mjesečne neoporezive naknade troškova opreme i materijala za rad od kuće, u Hrvatskoj bi iznosio 330 kuna mjesečno, izračunato prema prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj, koja je u 2020. godini iznosila 9181 kunu bruto ili oko 6555 kuna neto - tvrde u AmChamu.

AmCham napominje i da su, kao posljedica porezne reforme i povoljnijeg oporezivanja opcijskog nagrađivanja zaposlenika, mnoge kompanije krenule u implementaciju opcijskog nagrađivanja svojih zaposlenika dodjelom ili kupnjom udjela kako bi bili konkurentniji na europskom tržištu te kako bi zadržale svoje zaposlenike. Zauzeli su se i za izmjenu Zakona o porezu na dohodak u kojoj će se jasno propisati da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica, smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu.

- Sve je veći interes društava s ograničenom odgovornošću da i svojim zaposlenicima omoguće povoljniji tretman sudjelovanja u kapitalu društva. Kako bi se u potpunosti ostvario povoljan porezni tretman za sve kompanije na jednak način, pa tako i za društva koja su po svojoj strukturi d.o.o., potrebno je izmijeniti propise kako bi se nedvosmisleno i za njih osigurao povoljniji porezni tretman dodjele udjela i potaknula implementacija dioničkih planova i u tim društvima - zaključila je Doko Jelušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:37