AmCham

Američka gospodarska komora: Ovo su tri ključne mjere za reformu hrvatskog poreznog sustava

Dodatno smanjenje poreznog opterećenja rada bi učinilo Hrvatsku privlačnijom za otvaranje regionalnih središta međunarodnih kompanija, smatra AmCham

 Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a
 

 Ranko Suvar/Cropix

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj je održala četvrto izdanje konferencije na temu održivog poreznog sustava. Na konferenciji se razgovaralo o načinima na koji možemo stvoriti učinkovit i pravedan porezni sustav koji podupire rast gospodarstva i zadržavanje ljudskog kapitala te uklanja prepreke prekograničnim ulaganjima na jedinstvenom tržištu.

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a je podsjetila kako je AmCham prvi puta izdao svoje stajalište.

- Preporuke za reformu poreznog sustava“ 2018. godine, a ove godine je izdana sedma verzija dokumenta kojim AmCham na godišnjoj razini predlaže preporuke za bolje funkcioniranje poreznog sustava i porezno rasterećenje. „Iznimno nas veseli da su naše porezne preporuke prepoznate od strane institucija, poslovne zajednice ali i šire - naglasila je Doko Jelušić.

U svojim „Preporukama za reformu poreznog sustava u 2024. godini“ AmCham kratkoročno predlaže tri ključne mjere:

- povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 840 EUR;

-povećanje praga za ulazak u višu stopu poreza na dohodak na 5.000 EUR mjesečno;

- primjenu najviše mjesečne i godišnje osnovice pri obračunu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

U srednjem roku, AmCham smatra da bi smanjenje stope poreza na dohodak sa 20 posto (tj. 15 do 23,6 posto ovisno o odluci grada/općine) na 10 posto te one više sa 30 posto (tj. 25-35,4 posto ovisno o odluci grada/općine) na 20 posto imalo dodatni snažni pozitivni utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i povećalo bi kupovnu moć velikog broja zaposlenih.

Dodatno smanjenje poreznog opterećenja rada bi učinilo Hrvatsku privlačnijom za otvaranje regionalnih središta međunarodnih kompanija. Tako bi se Hrvatska pozicionirala kao regionalno središte, u čemu joj pomažu članstvo u EU i zemljopisni položaj, a od 2023. godine i članstvo u eurozoni i schengenskom prostoru, smatra AmCham.

- U skladu s našim strateškim opredjeljenjem nastavljamo s administrativnim i poreznim rasterećenjem i ove godine. Od 2017. godine do sada smo porezno rasteretili gospodarstvo i građane za preko 2 mlrd. € na godišnjoj razini. Samo posljednjim izmjenama poreznih propisa, koje su stupile na snagu početkom ove godine, ostvareno je rekordno porezno rasterećenje u iznosu većem od 400 mil. €. Nastavit ćemo i dalje osiguravati poticajno poslovno okruženje i raditi na povećanju konkurentnosti našega poreznog sustava. AmCham je, u tom kontekstu, jedan od važnih sugovornika - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac.

Nakon govora potpredsjednika Vlade, Petra Megla, Associate Partner, KPMG Hrvatska, održala je prezentaciju "Porez na dohodak – prilika za Hrvatsku da privuče kvalitetne ljudske potencijale”.

Na panel raspravi "Uloga porezne politike u poticanju gospodarskog rasta" koja je uslijedila sudjelovali su Božidar Kutleša, ravnatelj, Porezna uprava; Josip Funda, glavni ekonomist Svjetske banke; Ivan Bumber, Policy and Public Affairs Lead, Pfizer i Zoran Stanković, potpredsjednik za financije, nabavu i investicije, Atlantic Grupe.

Sudionici rasprave su se složili da je generalni smjer hrvatske porezne politike dobar ali, s obzirom da je glavni izazov s kojim se poduzetnici suočavaju nedostatak radne snage, buduće porezne izmjene bi trebale ići u smjeru olakšavanja zadržavanja i pronalaska kvalitetne radne snage naročito visokokvalificirane. Stav je sudionika panel rasprave da bi to svakako pridonijelo povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

- Uzimajući u obzir makroekonomsku, političku i financijsku stabilnost te pristup europskim fondovima, Hrvatska se nalazi u dobroj poziciji u narednih nekoliko godina ostvariti značajan napredak u podizanju životnog standardna svojih građana. Izmjene poreznog sustava tu nisu presudne. Porezni sustav već je danas efikasan, a sve dodatne prilagodbe, poput uvođenja poreza na nekretnine, treba dobro pripremiti. Reformske napore treba usmjeriti na podizanje kvalitete javne uprave i pravosuđa, borbu protiv korupcije, digitalizaciju te kontinuirano razvijanje kompetencija radne snage kroz cjeloživotno obrazovanje - zaključio je Josip Funda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 22:08