Nova akvizicija u turizmu

Ambiciozan kupac iz branše preuzima Dalmacija hotele za 140 milijuna kuna

Dalmacija hotele osnovao je fond za gospodarsku suradnju Prosperus FGS koji je 2014. godine u sklopu predstečajne nagodbe postao većinski vlasnik obje hotelske kuće, HTP-a Korčula i HTP-a Orebić
Bellevue Orebić

Laguna Novigrad, jedna od vodećih turističkih kompanija koja posluje pod brendom Aminess hoteli i kampovi, preuzela je Dalmacija hotele u čijem su većinskom vlasništvu društva HTP Korčula i HTP Orebić. Vrijednost transakcije je 140 milijuna kuna koje će, kako je pojašnjeno u priopćenju, Laguna Novigrad osigurati dokapitalizacijom posrednog većinskog vlasnika, društva Auctor Holding a.s. iz Praga koje je u vlasništvu Olega Uskokovića i društva J&T Private Equity Group Croatia Investments iz Praga. Pravo sudjelovanja u dokapitalizaciji Lagune Novigrad bit će omogućeno i ostalim dioničarima razmjerno njihovom sudjelovanju u temeljnom kapitalu društva.

Rapska Imperial Riviera, u rujnu je dala obvezujuću ponudu samo za pelješke hotele, no onda se pojavio ambiciozni kupac iz turističkog sektora, Laguna Novigrad, što je dovelo do preokreta u finišu.

Dalmacija hotele osnovao je fond za gospodarsku suradnju Prosperus FGS koji je 2014. godine u sklopu predstečajne nagodbe postao većinski vlasnik obje hotelske kuće, HTP-a Korčula i HTP-a Orebić. Uspije li ovojesenska transakcija, bit će to prvi značajni izlazi tog fonda iz dosad realiziranih investicija.

- Ovom akvizicijom, HTP Korčula i HTP Orebić dobivaju kvalitetnog i provjerenog partnera koji će osigurati nastavak uspješnog poslovanja i dodanu vrijednost za razvoj destinacija. Samo preuzimanje dolazi, u za turizam, teškom vremenu kojem nismo svjedočili od Domovinskog rata, ali pokazuje i povjerenje investitora u dugoročnu perspektivu i održivost hrvatskog turizma. Fokusirani smo na što brže postizanje sinergijskih efekata objedinjenih društava i pripremu iduće, po mnogo čemu, izazovne sezone. Cilj je povezati i zajednički razvijati sve destinacije kako bi polučili što bolji turistički i gospodarski efekt, te očuvali radna mjesta u regiji u kojoj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Zadatak nije jednostavan, ali vjerujemo u kvalitetu i potencijale Korčule i Pelješca - izjavila je predsjednica uprave Lagune Novigrad, Zrinka Bokulić.

Četiri zvjezdice

Na Korčuli je u pitanju oko 650 smještajnih jedinica u hotelima Liburnia, Marko Polo, Korčula de la Vile, Port 9 resort te Park, a tu je i kamp Kalac. Većinom se radi o objektima podignutima na razinu četiri zvjezdice. Dalmacija hoteli drže 57,52 posto vlasništva, a veće udjele, nakon izlaska države, imaju obvezni mirovinski fondovi PBZ-CO (14,10 posto) te Erste plavi (9,01 posto). HTP Orebić ima više od 260 smještajnih jedinica u hotelima Orsan i Bellevue te vilama i depandansama Bellevue.

Prema objavljenim financijskim izvještajima za prvih devet mjeseci ove godine, koronakriza je snažno pogodila poslovanje te dvije hotelske kuće na jugu Dalmacije. HTP Korčula dva hotela nije niti otvorila, a ukupno su realizirali 53.089 noćenja, što je tek 32,76 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini. Prihod od prodaje je 16,6 milijuna kuna (25,56 posto u odnosu na isto razdoblje lani).

Istek roka

Iako inače prevladavaju strani gosti, koji dolaze preko zračne luke u Dubrovniku, ove je godine to bilo izrazito teško pa su gotovo pola noćenja imali zahvaljujući domaćim gostima. Kako je objavila Uprava, dugoročne obveze su reprogramirane, a iznose 71,7 milijuna kuna, od čega su krediti 70,6 milijuna kuna. HTP Orebić nije otvorio hotel Orsan, a ukupno je u ostalim objektima imao 18.716 noćenja, što je 39,1 posto noćenja koje su ostvarili u 2019. godini.

Prihod od prodaje u prvih je devet mjeseci 5,8 milijuna kuna, 27,55 posto u odnosu na isto razdoblje lani. I njima su ove godine domaći gosti ostvarili gotovo polovicu noćenja. Također su odgodili dugoročne obveze koje iznose 12,4 milijuna kuna, a krediti 10,4 milijuna kuna. Na Korčuli je 129, a u Orebiću 53 radnika.

FGS Prosperus je počeo s poslovanjem u veljači 2011., a tek lani je, kako stoji u njihovu financijskom izvještaju, realiziran prvi izlaz iz investicije (Club Adriatic). U društvu za upravljanje Prosperus Invest su stoga fokusirani na pronalaženje potencijalnih kupaca, jer se bliži istek roka trajanja fonda od deset godina, te na pripremu projektnih ulaganja za prodaju potencijalnim strateškim i/ili financijskim ulagateljima. Istek roka Prosperus FGS-a je 9. veljače 2021., a zakon predviđa da mogu uz suglasnost ulagatelja produljiti trajanje fonda za dodatne do dvije godine. O tome još, kako nam potvrđuju, traju razgovori.

Javno-privatni fondovi za gospodarsku suradnju (FGS) stasali su kao projekt koji je lansirala još Vlada Jadranke Kosor i većini uskoro istječe zakonom predviđeni rok trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:00